2016. április 11., hétfő

Nők és gyerekek

Indiában szembetűnő, hogy nagyon sok a gyerek. A gyerekek körüli teendő a nők feladata, viszont az utcákat járva sok helyen az apa vagy a nagyapa karjában láttunk apró gyerkőcöket.

Nagymama és két kislány

Muszlim fiúk

A nők elvileg nem dolgoznak, hanem a háztartással és a gyerekneveléssel foglalkoznak. Ezért őket nem látjuk az utcákon, ahol a boltokban, a bazárban, az éttermekben, a turisztikai látványosságoknál férfiak végzik a munkát. Az egyik hatalmas ajándékbolt vezetőjével beszélgetve például kiderült, hogy 25 alkalmazottja között egyetlen nő sincs. Elvileg a nőket nem szeretik nyilvános szerepbe tenni, mert akkor félreérthető a helyzetük, s néhányan kihasználhatják őket.

Játék


Anyák és lányaik

Viszont a nők is dolgoznak, csak a háttérben. Háztetőkön sütnek, főznek, a ház körül ellátják az állatokat, gyerekeket. Sőt: a földeken csak színes ruhába öltözött nőket láttunk aratni! Igen, itt még hagyományosan, kézzel aratnak, a sarlóval levágott kévét kupacokba teszik, majd egy cséplőgéppel lecséplik.

Rőzsegyűtés

Sepregető asszonyok Delhi parkjában

Láttunk nőket sepregetni, rőzsét cipelni, de még a ház körül maltert keverni, sódert szitálni is. A legmeglepőbb, hogy itt nincs külön munkaruha, vagy otthoni ruha: ugyanabban a színes, fényes, elegáns száriban végzik a piszkos munkát, amiben az utcán járnak. S mégsem láttuk őket piszkosnak vagy ápolatlannak, mindig nőiesek voltak.

Kézzel arató asszonyok

Nők, hazafelé

A gyerekek mindenütt ott vannak. Itt nincs az a nagy féltés, mint a nyugati világban. Nem láttunk egyetlen babakocsit vagy biztonsági gyerekülést, a gyerkőcöket egyszerűen a karjukban viszik, a motorra is így ülnek fel. A kicsik nincsenek kényeztetve: sem cumit, sem cumisüveget nem láttunk. De még síró gyereket is alig, inkább mosolygó, nevető, bármivel eljátszó kicsikkel találkoztunk.

Gyerekek a mecsetnél áldozati virágot vesznek

Csörgőt készítő asszony

Egymással játszó gyerekek a mecset udvarán

A hinduk a rossz szellemek elűzése miatt vastag fekete szemceruzával húzzák ki a legkisebbek szemét. A gyerekek általában nyugatias, de tarka ruhát hordanak. Itt nem kötelező az iskola, ezért az írástudatlanság is hatalmas. A lányokat kevésbé tisztelik, ők nem is igen mennek iskolába. Legtöbbször a fiúgyereket küldik tanulni, de nagyon sokszor inkább otthon maradnak és a ház körül töltik az időt.

Unoka a nagypapával a piacon árul

Barátságos család babával

Sok koldus és hajléktalan gyerek is az utunkba került. A fedél nélkül lakó családok képesek a legforgalmasabb útkereszteződés zajában és mocskában élni. A gyerekek az állandó fények és zajok mellett alszanak. S pár évesen már koldulnak.

Nyugati turista cukorkát oszt a gyerekeknek - Ez az, amit ne csináljunk, mert nem segítünk vele!

Krikettező fiúk

Vad motoros - szerintem nincs még két éves

Nő a tetőn főz és süt

Felirat a taxin: "Mi tiszteljük a nőket"



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése