2017. október 31., kedd

Őszi hétvége egy ódon kastélyban


Tóalmás, Andrássy-kastély. Sem a településről, sem az ott lévő kastélyról nem hallottam korábban. Pedig nincs messze Budapesttől, dimbes-dombos vidéken vezet ide az út.













Arany-terem és főlépcsőház

A kastély a milleniumra épült, vagyis kb. 12o éves. Ennél régebbinek gondoltam, hiszen a stílusa alapján lehetne későbarokk is. Hatalmas épület, s a körülményekhez képest elég jól átvészelte a 2o. századot. Építtetője egy vagyonos fővárosi kereskedőcsalád volt, majd az Andrássyakhoz került. A háború alatt kifosztották, majd államosították és gyereküdülőként működött. A rendszerváltás után egy amerikai missziós szervezet vásárolta meg, azóta nyári táboroka és bibliaiskolát működtetnek benne.


A kastély főépülete mellett számtalan kisebb épület található. Ezek a kiszolgáló helyiségek, vagy éppen a gyerektáboroknak szállást adó kollégium. A kapus ház is megvan, meg az eredeti víztorony az egyik domb tetején. A főépület monumentális: a pince szinten van a konyha és az irodák, efölött a földszinten a társalgó, a fő lépcsőház, az étkező, az első emeleten vannak a szobák.

Pálmaház

A fő lépcsőház a párizsi operához hasonló kialakítású, tömör fa. A szobáinkhoz ezen keresztül vezetett az út, kicsit nyikorogva. A régi berendezésből semmi nem maradt meg. A mai szobák a nagyobb termek feldarabolásából születtek és a mai kornak megfelelő, ízléses és stílusos berendezést kaptak.

 A kastély hátsó képe a tópartról

A programjainkat a földszinti Arany-teremben tartottuk. Ez eredetileg szalon lehetett, a sarokban kandalló, ajtók visznek a kinti teraszra, a boltozatos mennyezeten festett virágmotívumok domborodnak.

A kedvenc részletem a pálmaház. Ez az étkezőhöz csatlakoztatott fémvázas üveg épület a régi korok romantikáját idézi.

Víztorony az erdőben

A kert 3o hektáros (!), egy kisebb erdő ösvényekkel, utakkal. Van patak, ami egy dísztóban és egy fürdőtóban szélesedik ki. Hangulatos hidacskák ívelnek át a vizen, van fedett híd is, akár csak Amerikában!

Jó volt egy hétvégére elvarázsolt királylányként sétálni az ódon falak között, a susogó avaron. Hogyan élhettek itt a régiek? Milyen lehetett a hely a fénykorában? Milyen zenék, hangok és történések töltötték meg a falait?

Nekem folyamatosan a Downton Abbey sorozat járt a fejemben, az abban szereplő óriási angol kastély, az arisztokrata család, a személyzet. Akik a magyar kastélyhoz hasonló módon élhettek, élnek.


A hely sajátossága, hogy több filmet is forgattak itt. Például A tizedes meg a többiek c. film udvari jeleneteit itt vették fel. A film online is megnézhető.

A fedett híd az őszben

A kastélyról bővebb leírás itt található:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A1ssy-kast%C3%A9ly_(T%C3%B3alm%C3%A1s)

A kastélyban működő bibliaiskola honlapja:
http://hu.eletszava.org/






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése