2016. április 4., hétfő

Állatságok

Indiában nincsenek határok. Nem különül el a város és a falu, a ház és az utca, a magán- és a közterület. Az élet határok nélkül zajlik mindenütt. Éppen ezért az állatok sincsenek elkülönítve, hanem szabadon élnek az emberek között.

Teve utasra várva 

India legismertebb állata a tehén, a szent tehén, akit a hinduk földanyának hisznek és ezért tisztelnek. Nem esznek marhahúst, s a szarvasmarhák szabadon élnek vidéken, városi utcán, vagy éppen az autópálya mellett. Bántani nem szabad őket, esetleg finoman odébb terelgetni szabad, ha éppen az utunkat keresztezik.

Vizibivalyok az egyik faluban

Akár egy nagy állatkert, vagy mint a paradicsomban. Ember és állat él egymás mellett békességben. Ám mégsem teljesen idilliek az állapotok: mivel a teheneknek (és a többi állatnak) nincs gazdája, ezért szabadon kóborolnak, s amolyan földönfutó, éhező állatok ők.

Szerintem inkább elszenvedik a szabadságot, s nem élvezik túlzottan, hogy bár szabadon jöhetnek-mehetnek, de nincsenek tisztán, rendben tartva, itatva, etetve. Azt esznek, amit találnak, s ez legtöbbször a szemét. Itt a szemétkupacokban állatok turkálnak ennivaló után...

Száradó tehénlepény Delhiben

A helyi higiéniát nem lehet leírni. Az állatok ott ürítenek, ahol jól esik nekik. Ha éppen a sikátorban futunk össze egy tehénnel, felcsapja a farkát, s már engedi is ki a fölösleget. Szóval óvatosan kell sétálgatni köztük, mindig lesben állni, hogy nehogy "megtiszteljenek", vagy belelépjünk egy tehénlepénybe. A tehénszart egyébként felhasználják: lepény alakban szárítják a kerítések mellett, s aztán ez lesz a tüzelő...

Majom iszik éppen

A muszlimok disznóhúst nem esznek, hiszen náluk ez a tiltott állat. Éppen ezért vaddisznókat és malacaikat szabadon kószálva láthatunk városban és vidéken. Az állatok itt viszont nem agresszívek: annyira megszokták az ember közelségét, a zajt, a tömeget, hogy békésen sétálnak el mellettünk.

Szemétben turkáló disznók és tehén

Városlakók lettek a majmok is. Nagy csapatokban lógnak a háztetőkön, a házak ablakain, vagy éppen a fákon. A szűk sikátorokban sétálva majmok röpködnek át a fejünk felett egyik oldalról a másikra. Az egyik érdekes élményünk volt, amikor egy elhagyatott hindu templomnál nagy falka majmot láttunk banánt falatozni. A majmok mellé néhány kecske is társult.

Kecske és majom - jól megférnek egymással

"Majomoltár" - egy elhagyott hindu templomnál

Majom ugrásra készen a fejünk felett

A parkokban, gondozottabb paloták kertjében apró mókusokat láthatunk. Az amerikai chipmunk mókus rokonai lehetnek, hiszen aprócskák, gyorsak, de farkuk hosszabb. Akár kézből is etethetjük őket, de inkább óvatosan, képesek a kajánkat elvenni tőlünk.

Apró mókus kézből eszik

Az elefántokról már írtam. Indiában a déli részen természetes élőhelyük van, nincsenek sokan. Ezek az ázsiai elefántok az afrikainál valamivel kisebb testüek, s a fülük sem olyan nagy. Teherhordásra használják, ill. elegáns utasszállító a paloták környékén. Mi megnézhettünk egy elefántházat, ahol kb. 1o elefánt lakik, s rögtön mellettük van az őket ellátó családok "lakása".

Az elefántházban simogathattunk

Indiában vadon élnek olyan madarak, amiket nálunk kalitkába zárunk. Delhi parkjaiban színes papagájok és pintyek repkedtek. A vízpartokon sok vizimadarat láthatunk, s hát a dögevő ragadozók sem hiányoztak.

Vizimadarak a Lake Palace-nál

Galambok a minaret tornyában

Indiában nincs divatja a házikedvenceknek. Macskát talán ha kettőt láttunk kóborolni. Kutyából annál több van, ám itt a kutyák vadon élnek, nem tartoznak senkihez, az utcán lődörögnek, kukáznak. Szelídek, nem kell félni tőlük, legfeljebb egymással balhéznak néha. Viszont nagyon sok a beteg, rühes állat köztük.

Kóbor kutyák az egyik látnivalónál

A teje miatt néhány család tart kecskét ill. a tehenet is megfejhetik. A családok által tartott állatok jobb formában vannak, mint a kóbor lelkek. Legelőnek, szénának nemigen van nyoma, az állatokat azzal etetik, amivel tudják.

Kecskenyáj a város közepén

A települések higiéniája miatt nem hiányozhat a patkány vagy a csótány sem. Szerencsére mi nem sokat láttunk, a szállásaink ebből a szempontból kifogástalanok voltak.

Tehéncsalád az utcán 

Majom-szobor

Galamb-eregetés Jaipurban




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése