2016. április 2., szombat

Holi-ünnep

Utunk egyik legnagyobb eseménye a Holi-ünnep volt. Ez az indiaik "tavaszünnepe", teliholdkor tartják. Náluk nem ilyenkor kezd ébredni a természet, hiszen az aratás kezdődik ilyenkor. Sok helyen láttuk az út mellett e kézzel arató, színes ruhába öltözött nőket, s a hatalmas gabonakupacokat.

Az ünnep előestéjén is kaptam a festékből

 Ünnepelni induló helyiek

Az ünnepség kétnapos, s mi Jaipurban töltöttük ezt az időt. Első este hatalmas máglyákat raknak, ezeket meggyújtva égetik el a gonoszt, a rosszat és készítenek helyet az újnak. Hatalmas utcai fesztiválok alakulnak ki, több helyen élő zenével, táncbemutatóval.

Ünnepi máglya

Másnap az emberek csapatokban járják az utcákat és "Happy Holi"-t kívánva egymásnak színes port szórnak a másik fejére, arcára, ruhájára. Az utcán vehetünk különböző, rikító színű porokat, amiknek érdekes rózsa illata van. Mi a nagy napra fehér tunikát szereztünk, ugyanis a színek leginkább fehéren mutatnak jól. Olyan ruhát érdemes viselni, amit nem sajnálunk, ugyanis a színes festékport nem igazán lehet kimosni.

Happy Holy - a mágllya mellett

Az ünnep napközben zajlik, a tűző napon vándoroltunk mi is az utcákon, hogy aztán a külföldieknek fenntartott és biztonságos fesztiváludvarban ropjuk a többiekkel. Óriási a hangzavar, a zene, hangos durranásokkal kornettiesőt csinálnak, színes port szórnak. Délutánra már mindenki talpig szivárványszínűre lett kifestve, ekkorra kellőképpen el is fáradtunk, s így vége is lett a mulatságnak.

Itt még talpig fehérben - indulunk az ünnepre

Az ünnepség alatt nem illik nemet mondani. Vagyis minden hozzánk jövő idegennek meg kell engedni, hogy "beporozzon". Mondanom sem kell, hogy por fedte nemcsak az arcunkat, de napokig a cipőnket, a fülünket, a hajunkat is.

Egy nem túl kíméletes pillanat 

 Itt már alakulnak a színeink

Hófehérke szivárványszínben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése