2016. április 1., péntek

Textílmánia

Aki ismer, tudja: enyhén textílmániás vagyok. Ha egy új helyre érkezem, az első, hogy megtapogatom a függönyöket, a párnákat, s "mintát" veszek a helyi textílekből.

Kamízt és szárit viselő nők

Nem volt ez másként Indiában sem. A szállásaink eltérő stílusúak voltak, volt, amit európaiabban, volt, amit indiaiabban rendeztek be. Nekem ez utóbbiak jöttek be, folt-jellegű mintás takarókkal, faliképekkel és párnákkal.

Fiatal fiúknál keveredik a modern és a tradicionális ruha

India a textílgyártásban nagyhatalom. Ha megnézzük a ruháink címkéjét, néha láthatjuk, hogy a pamut, vászon, vagy len anyagból készült holminkat esetleg Indiában varrták. Az utcákon mini varrodák működnek, ahol fél-egy óra alatt varrnak ránk szabott holmit. A varrógépek mögött általában férfiak ülnek. A színes textíleket kínáló üzletekeben a földre, matracra ültetnek le, s a kérésünknek megfelelő anyagot, vagy szárit elővarázsolják a sok-sok polcról.


Nők szárivásárlás közben


A textíleknek nem tudtunk ellenállni. Vettünk valódi selyem sálat és szoknyát, amit Varanasiban, az egyik selyemkészítő városban találtunk. Vettünk pamutsálakat és színesre festett bő bugyogónadrágokat (Alibaba - így hívják Indiában). Amber városában láttuk, hogyan festik meg a fából kifaragott egyedi nyomdákkal az anyagot. S vettünk több tunikát, amit itt kamíznak hívnak. S nagy nehezen, de ellenálltam a csábító szári anyagoknak, mert ugyan hová is vennék fel egy tradicionális indiai szárit Magyarországon...

Túravezetőnk száriját igazítja néhány kedves járókelő hölgy

Az indiai nők nagyon nőiesek. Rikító színű ruháik között nincs két egyforma. Öltözékük mindig összhangban van. Vagy földig érő szárit viselnek, ami egy 6 méteres anyag a derekukra tekerve, majd a vállukon átvetve. Ez a ruha nem igényel varrást és nincsenek belőle méretek sem: csupán 6 méter előre legyártott anyagot jelent, amit könnyen ki lehet mosni, s szárítani.

Tradicionális mintanyomda Amber városában 

Aki nem szárit visel, az a kamíz tunikát hordja, ami oldalt felsliccelt pamuting. Lehet hosszú vagy rövidujjú (inkább hosszú ujjal hordják), minimum a térd fölé ér, de lehet akár térd alatti vagy földi érő, s hozzá mindig vesznek nadrágot is. A nadrág lehet testhezálló, ez a modernebb, vagy éppen bő bugyogó jellegű. S persze színben hozzá illő sál is jár hozzá.

Az öltözék a vallások szerint is eltér kicsit. A hinduk tradicionális indiai ruhát hordanak, a szikhek turbánt, a muszlim férfiak pedig kerek horgolt fejfedőt. A muszlimoknál a legkonzervatívabbak a nőket teljes testet fedő fekete burkába rejtik, ráadásul még kesztyűt is hordanak....

Muszlim nők

Muszlim férfiak a mecsetben

A nőkhöz képest a férfiak egyhangúan, s kevésbé tradicionálisan öltözködnek. Nem olyan színesek, inkább szürkés ruhákat hordanak, pamut hosszúnadrágot pamut inggel, ami általában hosszú ujjú. Ők is viselnek néha sálat, vagy turbánt a nap ellen.

Egyszerű férfiruhák


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése