2016. április 19., kedd

Egy indiai hercegnő emlékiratai

Ebben a könyvben több dolog egyesül, amit szeretek. Egyszerre valós életrajz, ami a 2o. századi történelembe kalauzol és egy varázslatos világba, Indiába repít. Gayatri Devi a jaipuri maharadzsa felesége, maharani emlékiratai a 2o. század végén íródtak A Princess Remembers címmel.

A hercegnő maga is hercegi család sarja, India északkeleti részén található Cooch Behar uralkodójának a lányaként született. Szüleinek öt gyermeke közül ő az utolsó előtti. Szépségét anyjától, sportos szellemét apjától örökölte. Mivel apja korán meghalt, anyja látta el a kisfiú bátyja helyett a régensi szerepet. Anyja Európában taníttatta gyermekeit, Gayatri, ill. ahogyan otthon nevezték, Ayesha Angliában tanult. Nyugati módra nevelték, lovagolt, teniszezett, golfozott.

Még tizenéves korában Európában kezdett neki udvarolni Jai, Jaipur uralkodója. Az ifjú maharadzsának már volt két felesége és több gyermeke. Viszont Ayeshához szerelmi szálak fűzték, így harmadik feleségként 21 éves korában férjhez is ment hozzá a lány. A házasság után Rádzsásztánba, Jaipurba költöztek, ahol a lány lett a harmadik maharani, s az ősi szokásoknak megfelelően a külvilágtól elzártan kellett a palotában élnie.

A bezártság néha lazult, olyankor saját autóját vezethette a hercegnő, utazhatott, s a férje mellett reprezentálhatott. Közös életük során átélték a 2. világháborút, ahol férje az angolok oldalán harcolt, megélték India függetlenségét, ismerték Gandhit, az angol Erzsébet királynét, a Kennedy házaspárt. A fülledt nyári időszakban Európába utaztak, volt házuk Angliában is.

A boldog párnak egyetlen fiúgyermeke született. Az indiai demokráciával egy idő után elégedetlenek voltak, parlamenti képviselőnek felkérték Jai-t és fiait is. Végül a maharani lett az egyik ellenzéki párt fő jelöltje, s hatalmas szavazati különbséggel meg is nyerte a választást. Nehru idején volt ellenzékben, majd annak halála után Indira Gandhi idején is hevesen politizált, ezért börtönbe is zárták. Közben sajnos korán meghalt Jai, akinek jelképes trónját fia örökölte.

Ekkor már az egykori hercegek uralma csak névleges volt, hiszen lemondtak az egységes indiai demokrácia javára. Az arisztokraták fokozatosan veszítették el hatalmukat, vagyonukat, palotáikban szállodákat, múzeumokat rendeztek be, ők maguk kisebb villákba költöztek. A maharáni is nehézségek elé nézett, de mindvégig ragaszkodott Jaipurhoz, ameddig tudott, politizált. Saját lányiskolát alapított, ahol nyugati módszerekkel tanították a lányokat. Múzeumot hozott létre a rádszasztáni kézműves értékeknek. 2oo9-ben, 9o évesen hunyt el.

E valósággal íródott könyv egy csodás világba varázsolt. Ahol tigrisvadászatok, elefántviadalok, többnapig tartó elegáns vacsorák és ünnepek vannak. S ugyanezen világban sokan alig valamiből élnek, választott képviselőik korruptak, s szabadságukat hatalmasságok akadályozzák.

Gayatra Devi ezt a két különálló világot kapcsolta össze: a luxusból jött, hogy a hétköznapi embereket képviselje, hogy lehetőséget adjon mindenkinek a tanulásra, a szabadságjogokra, az előrejutásra. Egy letűnt kor értékeit képviselte a mi modern korunkban.

Gayatri Devi életrajza

Video a maharániról


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése