2016. április 4., hétfő

Vallási egyveleg

Indiai utunk egy zarándokútnak is beillene. Megszámlálhatatlan sok muszlim mecsetben, palotában és sírnál jártunk. Voltunk szikh szertartáson és több hindu templomban. Budha nyomában budhista szent helyeket is felkerestünk, futólag láttunk keresztény templomot és egy dzsainista szentélyben tanultunk erről a furcsa vallásról.

Hindu istenségek

A kelet sokkal egzotikusabbnak tűnik a nyugati világban, mint amilyen a valóságban. A civilizált fejlett világ emberét lenyűgözi a keleti filozófia, vallás, az igazságot a meditációban vagy a jógában, esetleg a vegerarianizmusban igyekszik megtalálni. Ki kell azonban ábrándítanom a fanatikus "kelet-hívőket": India nem annyira egzotikus vagy romantikus a hétköznapokban. Ahogyan a helyi idegenvezetőink is elmondták: a vallás számukra nem hit, hanem egy filozófia, egy életmód, egy szabályrend, amit követnek.

Hindu templom Delhiben - bent nem fotózhattunk

A legtöbb indiai hindu vallású. Vagyis sok-sok furcsa, emberi és állati alakot mutató istenségben hisz. Ilyen kis istenszobrok vannak a tuk-tukok elején, az épületek falifülkéiben, a házak falára festve. Külön istene van itt mindennek, s az istenségeknek oltárt emelnek és ajándékot visznek. Mi például az elefántisten, Ganésa ihlette szálláson laktunk Varanesiben. Itt elefánt mintázatú volt a függöny, a takaró, a párnák, de még az ajtó zárja is.

Elefántisten ihlette ajtózár

Hindu templom kapujában

Hindu szentély

A hinduk mezítláb lépnek be a templom udvarába, terébe. Néha egy egész udvar, árkádokkal körülvéve a templom, aminek közepén van egy nagyobb torony, ez alatt van a szentély a fő istenség szobrával. Az épületet kívül és belül is istenszobrok, domborművek díszítik. A templomban vagy annak lépcsőjén szinte mindenütt találtunk egy "szent" embert, aki itt böjtöl, imádkozik, vagy csak a halált várja. Ide is mezítláb lehetett belépni, de kendőt nem kellett viselnünk.

Hindu templom külső díszítése

Hindu szentély: az istenségeket színes leplekbe öltöztetik

A szikh vallás nem oly rég alakult ki, a szikh férfiakat arról ismerjük meg, hogy turbánt és szakállat viselnek. A szikhek egyistenhitűek, vagyis ellentétben a hindukkal csak egyetlen istenséget imádnak, s a templomban nincs oltár, vagy bármilyen más kép, istenszobor. Ide is mezítláb mehettünk csak be, a férfiaknak kendőt vagy turbánt, a nőknek kendőt kellett viselniük.

Szikh templom Delhiben

A szertartások egész nap tartanak, a szikhek szent könyvéből olvasnak fel folyamatosan, csak éjszakára viszik "aludni" a könyvet, ilyenkor szép terítőkkel fedik le. Zenés imádság, dicsőítés is folyamatosan zajlik a templomban. A templom udvarában van egy hatalmas medence, amiben szent vizet találunk, aki ebben megfürdik, az általában csodásan meggyógyul. A vízből ihatnak is.

Éjszaka voltunk a szikh templomban, a szent medence képe az udvarból 

 Szikh vezetőnk és a kendőbe bújtatott csapatunk

Sajátossága ennek a templomnak, hogy egy hatalmas ingyenkonyhát tartanak fent, vagyis önkéntesekkel egész nap főznek, s az ételt egy nagy teremben a földön ülve lehet megenni. Szegény és gazdag ül itt egymás mellett, ugyanis a szikhek nem hisznek a kasztokban vagy a társadalmi különbségekben. Mi is beültünk az ételsorba, s épségben túléltük a dolgot.

Az ingyenkonyhán ettünk

Bár épp húsvétkor jártunk Indiában, a kereszténységnek nem sok nyomát leltük. Delhiben a buszról láttunk néhány keresztény templomot és iskolát. A kereszténység ide már Kr,u. 5o körül eljutott, Szent Tamás hozta ide a hitet. Majd a hódító britek alapítottak iskolákat, templomokat, s az ő sírjaiknak külön temetők vannak. Ne feledjük, kalkuttai Teréz anya is itt élt és szolgált, s próbált hatással lenni az indiaik életére. De a keresztények száma eltörül az egyéb hitűek mellett.

Keresztény templom Delhiben

Muzulmán mecsetben voltunk a legtöbbet. Azt nem gondoltam volna, hogy itt ennyi muszlim épület van, s ennyien muzulmán hitűek. India több évszázadon keresztül volt idegen hatalom alatt, betörtek ide törökök, mogulok, afgánok, perzsák, s ők hozták a saját hitvilágukat. Az uralkodóik sírját ma is látogathatjuk, szentjeik sírja kegyhely, hajnalban a minaretből a müezzin ébreszt, akár egy arab országban. A mecset területére beengednek külföldieket, de csak mezítláb és kendőben.

Delhi, nagymecset

Imádkozó a nagymecsetben

A budhizmus gyökere is indiai, hiszen Budha itt született és élt. A Varanasi közelében lévő Sarnath városában több budhista templom, sztúpa és Budha emlékhely is van. Ugyanis itt tartotta első nyilvános tanítását, prédikációját, s azon a helyen van egy emlékmű, s egy hatalmas fa, ami a megvilágosodásának fájából hajtott.

 Budhista szentély és kertje

Freskók Budha életéből a templomfalon

A budhista szentély középpontjában Budha ülőszobra van, a szentély falai pedig Budha életét ábrázolják. Láttuk India legmagasabb álló Budha szobrát is, amit sok-sok éven át építettek. A budhista szentélybe is mezítláb mentünk be, de kendőt nem kellett viselnünk, sőt mindenkinek le kellett vennie a kalapját.

Budha szentély

Álló Budha 

 Budhista imamalmok

A szent fa

Varanasi is egy fontos zarándokhely, erről majd külön írok majd. Ugyanis itt a Gangesz, amely egyrészt megtisztít, másrészt a halottak vágyott nyugvóhelye.

Egy különleges vallást is megismerhettünk, a dzsainizmus a budhizmus egyik ága, változata. Papjai elég extrém módon teljesen csupaszon élnek. Nem érhetnek semmihez, ezért pávatollas legyezővel seprik maguk előtt az utat, azzal áldják meg az embereket, azzal terelnek el útjukba kerülő dolgokat. Enni is csak kézzel ehetnek. Templomuk cifrán ki van festve, több meztelen pap "ikonja" díszíti.

 Dzsainista oltár

Dzsainista szerzetes ikonja

A sok-sok vallás, szent és istenség között nem egyszerű eligazodni. Viszont ami nagyon tetszett, hogy jól megférnek itt egymás mellett hinduk, szikhek és muszlimok, vallási ellentéteknek nem láttuk nyomát, s minket, "hitetleneket" is nagy szeretettel fogadtak. 

1 megjegyzés:

  1. Drága Kriszti! Köszönöm ezt a csodás élményt!!! Nagyon jó volt elmerülni ebben a különleges világban és betekintést nyeri a gyönyörű fotóid által.... nagyon szép élmény lehetett minden perc amit ott töltöttél és nagyon szépek a történeteid is amiket leírtál. Még egyszer KÖSZÖNÖM! Millió puszi és ölelés, Nóra

    VálaszTörlés