2016. április 7., csütörtök

Jóga és meditáció

Indiához korábban egyetlen dolog kapcsolt: a jóga. Még Amerikában fedeztem fel a jógának a dinamikus, power jógának nevezett fajtáját. Ez egy gyakorlatsor, ami a légzéssel és az alap jógagyakorlatokkal van összehangolva, s egy erősítő, nyújtó, hajlékonyabbá tevő mozgásformát eredményez.

Fa-ászana Delhiben

Az USA-ból hazatérve eltartott egy ideig, amíg megtaláltam a megfelelő jógaórát és jógatanárt. A jógát én testmozgásnak tartom, ami nemcsak a testre, de a lélekre, a szellemre is hat. Amellett, hogy kikapcsol és ellazít, kellemesen elfáraszt és megmozgat. Az egyszerűnek tűnő gyakorlatokat végezve jövünk csak rá, mennyire nem könnyű egy-egy mozdulatot megcsinálni.

Egy másik fa Amberben egy hindu templomnál

Indiai utamon lehetőség volt egy magán jógaoktató óráján is résztvenni. Varanasiban, a Gangesz partján fekvő szent városban mentünk el egyik reggel egy kétórás órára.

A jógatanár egy pocakos "bácsi" volt, aki a pocakja ellenére is kellően hajlékony volt, s  a légzése annyira tökéletes, hogy hallottuk sípolni a tüdejét, amikor kipréselte a levegőt. A tetőn berendezett termében voltunk, légkondi és zene nélkül. A tetőn majmok ugráltak, miközben mi bent izzadtunk.

Kedvenc pozitúrám: a táncos póz

A gyakorlatok alapjaiban az általam ismert ászanák (pozítúrák) voltak. Viszont sokkal lassabban, elmélyültebben végeztük, több pihenővel, nyújtással közben. A tanárunk folyamatosan ismertette, hogy mire, milyen szervekre, testi funkciókra hatnak az egyes gyakorlatok. Mivel akkortájt mindenki gyomorbajjal küzdött, figyelembe vette ezt és a hasi tájékot erősítő pozítúrákat csináltunk.

Még mindig "táncos" pozíció, de most a Taj Mahalnál

Amit a tanártól tanultam: hogy nem kell a tökéletes, megkomponált póz, a lényeg, hogy beleengedjem magam, s egy-egy gyakorlat közben is fejlődjek. A legmeglepőbb, hogy a tanárunk szerint a nevetés lazít és kapcsol ki leginkább, ez az ami a tökéletes "mindfulness" élményét adja, hiszen miközben nevetünk, nem tudunk semmire sem gondolni, tudatnélküli állapotba kerülünk. Ennek bemutatására a tanár nagyokat hahotázott a mi küzdelmeinket, erre pedig mi kacagtunk.

 Magyar jógacsapatunk

Szóval a nevetés a legjobb orvosság, mindenféle hókuszpókos meditációt is megelőz!

Pocak és nevetés

A fenti képeken egy-egy festői háttér megihletett és kedvenc jógapozícióimba röpített. Az egyik legjobb "jógaórám" egy tetőteraszon volt az Amber erődnél, ahol miközben lement a nap és mi a vacsoránkat vártunk, lenyújtottam magam a csodás háttér előtt. Erről sajnos nem készültek képek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése