2016. április 3., vasárnap

Elefántháton az erődbe

Amber erődvárosa

Egyik legkülönlegesebb indiai élményünk, amikor elefántháton hódítottuk meg Amber erődjét. Jaipur mellett található ez a város, melynek épen maradt palota- és erődkomplexuma a Világörökség részét képezi.

Elefántháton

Mi napfelkeltekor indultunk, hogy megfelelő elefántot kaphassunk, s időben feljuthassunk a "várba". Az elefántok itt díszes hordárként szolgálnak: hátukon elegáns, két ember cipelésére alkalmas hordszék van, bőrüket legtöbbször színes festék díszíti. A maharadzsák korában királyi üdvözlésnek számított, ha valakit elefántháton vittek be az udvarba. Nos, nekünk ilyen királyi utazásban volt részünk.

 Elefántok immár üresen a lefelé vezető úton
 
Úszó kert 

Az elefántra való felszállás nem egyszerű mutatvány. A hajcsár az elefánt fején át mászik fel, miközben a füleibe kapaszkodik a jámbor állat az ormányával segíti fel az embert. Mi egy magas toronyból ültünk be a hordszékbe, hogy aztán 15 perc alatt felérjünk a palota bejáratához. Csak lányelefántok dolgoznak itt, s saját szakszervezetük van, mely nem engedi, hogy egy nap 5 fuvarnál többett menjenek.
Akár az Ezeregy éjszaka meséiben...

Első udvar: balra a kihallgatási terem, jobbra a nők udvarának kapuja

Az amberi erdőd egy varázslatos épület. Egy sziklás magaslatra épült, a sziklaperemen a környező hegyeken védfal fut, a legmagasabb ponton van az erőd, melyet még ma is használ a rádzsasztáni maharadzsa. Az erőd alatt van a palota, mely nagyon jó állapotban maradt fenn. Az erőd lábánál több vízgyűjtő tó is van, ezeken néhol úszó kertek vagy kisebb pavilonok is találhatóak.

A palotához wellness-részleg is tartozott, hűtött-fűtött márvány medencékkel és gőzkabinokkal

A palotához több kapun át vezetett az utunk, maga a palota pedig egy belső udvarokkal összekötött hatalmas épület. Megvolt itt a maharadzsa kihallgató udvara, ahol az árkádok alatt várták az alattvalók a meghallgatást, vagy éppen itt hoztak döntést a bírák.

A palota "tükörterme", ami egy árkádos rész, ahol a sok falba aplikált tükörmozaik egyetlen gyertya fényét megsokszorozva világította meg a termet. Zseniális. 

Csodás belső kert

Egy kapuval beljebb a nők udvarába jutunk: az építtető maharadzsának 12 (!) felesége volt, s mindegyiknek külön lakrész járt. A lakrészek viszont ugyanarra az udvarra nyíltak, itt tudtak a feleségek egymással csevegni, cívódni. A lakrészekbe vezető ajtók fölött pikáns kámaszutra jelentek vannak a falra festve.

A feleségek udvara

Az erőd védfala

A királyi palotát egész sokan látogatják, hiszen ide elefánt hoz fel. Viszont egy kaptatón kell feltúrázni a még magasabban fekvő erődítményhez, ide rajtunk kívül nem sokan kapaszkodtak fel. Az erődítmény sarkain kecses tornyok állnak, a védfal tövében pedig lépcsők vezetnek a lőrésekhez. Idefent van India legnagyobb ágyúja is, immár csak kiállítási darabként.

Az erőd várfala és egyik víztározója

Érdekesség, hogy a maharadzsák világa még ma is jelen van az indiai életben. Sőt: van élő maharadzsa, a több száz éves család leszármazottai még ma is jelképesen uralkodnak. S hát házasodni is szoktak, talán valahányadik feleségnek még jó lennék...

Az erőd egyik tornyában

Amber Fort link

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése