2016. április 2., szombat

Jaipur

Jaipur lett a kedvenc városom Indiában. Már a neve is olyan különlegesnek hangzik, magyarul elvileg Dzsópurnak kellene írni. Ősi, történelmi város, a Rádzsásztán állam központja, maharadzsák székhelye. Legismertebb látnivalója a Szelek Palotája.

Korlát a Szelek Palotájában a jellegzetes rózsaszínben

Utazásunk Észak-Indiába leginkább az ún. Arany Háromszög városait mutatta be. Delhi, Jaipur és Agra egymástól kb. azonos távolságra fekszik egy háromszög három pontjakén. Delhi után mentünk Jaipurba, a rózsaszín városba (Pink City). Nevét onnan kapta, hogy a kopár vidéken fekvő várost az egyik király érkezésének tiszteletére lazacrózsaszín festékkel festették be. Azóta ez lett a város védjegye, épületei ilyen színűek.

Kilátás a Iswari Mina toronyból a városra

Jaipur egyik külvárosának határában egy hatalmas tóban áll a Lake Palace, vagyis a Tó Palota. Ugyanaz a maharadzsa építette, aki a Szelek Palotáját. Gyermekkorának hangulatát akarta felidézni, mikor egy hegyekkel körülvett mesterséges tóra épített csodás vadászkastélyt. A kastélyt jelenleg nem használják, nem lehet látogatni sem. Mi a partról csodáltuk meg.

Lake Palace

A Szelek Palotája (Hava Mahal) a főutcán áll, hömpölyög előtte a forgalom. India egyik legismertebb épülete a maharadzsa háremhölgyeinek épült. A fő homlokzaton sok-sok apró ablak található, innen tudták az utca forgatagát a háremhölgyek szemlélni. Mivel ők nem hagyhatták el az épületet, s őket sem láthatta senki, ezért épült ez a fal, ami mögött nincsenek szobák, csak kis fülkék. A fal mögött van viszont egy teljes palota, belső udvarral, mi azt is megtekintettük.

Szelek Palotája homlokzata

Kukucskálás a Szelek Palotájában

Szelek Palotája: a főfal az udvar felől

Jaipur egyik legkülönlegesebb látnivalója a Jantar Mantar, ami egy középkori csillagvizsgáló kert. A kertben több tucat "napóra" található. Van, amelyik 2 másodperces pontossággal mutatja a pontos időt, van amelyik a Föld hosszúsági és szélességi fokait jelzi, a bolygók állását, vagy éppen a horoszkópoknak megfelelően ad útmutatást. Hihetetlen matematikai csoda ez itt, melyek többszáz éve pontosan működnek. Egy maharadzsa építette, aki foglalkozott csillagászattal, öt ilyen kertet hozott létre, a jaipuri a legnagyobb. 

Az egyik napóra 

A márványíven az árnyék jelzi a pontos időt 

A bolygókat és a Föld szélességi és hosszúsági fokjait, a horoszkópokat, hónapokat is jelzi ez a gömb

A saját "horoszkópom" előtt 

A legnagyobb napóra a kertben - ez az épület

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése