2016. április 7., csütörtök

Bollywood

Egy valódi indiai élményben is részünk volt egyik este: moziba mentünk! Az indiai filmgyártás fellegvára Bombai, a mai Mumbai, az ottani filmeket nevezik a hollywoodi mintájára bollywoodi filmeknek. Mi egy valódi bollywoodi filmet néztünk meg Jaipur elegáns mozitermében.


A mozi fél 1o-kor kezdődött és éjfélig tartott. Közben volt szünet, elég idő arra, hogy wc-re menjünk, inni- vagy ennivalót vegyünk. A mozi épülete egy elegáns nagyszínház, ahol vörös függöny van és párnázott kényelmes székek. Az előtérben a mienkhez hasonló popcorn- és kólaárusítás folyik, s sok kényelmes, plüss ülőhely van. A mozijegy ára kb. 6oo forint, a mi mércénkkel mérve igen olcsó.


Egész családok jöttek az éjszakai vetítésre. Nagyszülők, szülők, gyerekek, amolyan családi kikapcsolódás volt ez. A gyerkőcöket pizsamában hozták, biztos, ami biztos, ha netalán tán elaludnának, akkor otthon csak be kell tenni őket az ágyukba.


A film egy friss mozi volt, pár nappal korábban mutatták be. Kapoor and Sons a címe, vagyis Kapoor és fiai. Egy többgenerációs család sztorija ez, ahol a nagyapa, Kapoor (az azonos nevű nagyon népszerű színész játszotta) agyvérzést kap, kórházba kerül, s ennek apropóján hazatér az Amerikában és Londonban élő unoka. Előkerülnek a családi sérelmek, a konfliktusok, persze van benne szerelem, buli, zenés betét, ahogyan az egy valamirevaló indiai filmhez illik.

A film képeit akár Európában is forgathatták volna, az épületek, a berendezések, a tájak egészen nyugatiasak. Hiába, az indiaiak ideálja a nyugati: a filmsztárok közül is a legnépszerűbbek bőre egészen világos, gyakran kék vagy zöld szemük van és úgy viselkednek, mint mi. Ami náluk a hétköznapokban tiltott, az a filmeken kicsit megengedett: a lányok viselhetnek rövidnadrágot vagy szoknyát, s nem ritka a csókjelent sem.

A moziélményünkben az volt a legmeglepőbb, hogy bár hindi nyelven néztük a filmen, s  nem volt angol felirat, mégis összeraktuk a történetet. A színészek annyira kifejezően játszanak, hogy kikövetkeztetjük a viselkedésükből a sztorit.

A helyi lapokat olvasva külön melléklete van a celebeknek, akik gazdagok, szépek, irigylésre méltóak. A mi filmünk sztárjai például a színészi mesterség mellett énekelnek vagy modellkednek.

Egy magyarországi hír: Budapesten már forgattak bollywoodi filmet. S most tavasszal egy újabb produkciót gyártanak nálunk, ahol Budapest lesz a háttere a filmenk. Szóval Hollywood után Bollywood is megtalálta fővárosunkat.

Bollywood Budapesten

Kapoor and Sons

Zenei betét a filmből

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése