2016. április 3., vasárnap

Gandhi

Ha megkérdeznénk az embereket, hogy ki a legjelentősebb indiai alak, a legtöbben Gandhi nevét mondanák. Utunk során Gandhi volt az első, akivel találkoztunk: mikor pénzt váltottunk, az india rúpián az ő képe nézett vissza ránk. Ugyanis minden bankjegyen Gandhi mosolyog.

Szobor Delhiben

A Delhibe vezető utunk is Gandhi szobra mellett vezetett. Az ismert szobor a bankjegyeken is látható, épp Gandhi vezeti a népet a sómenetben. Alakja jellegzetes: kopasz feje, kerek szemüvege van, egyszerű gyolcslepedőt visel és botjára támaszkodik.

Gandhi 1863-1948 között élt. Jogot tanult Angliában, s egy elegáns jogászként dolgozott Dél-Afrikában, ahol a helyi idegengyűlölettel szembesült. Kiállt az Afrikában dolgozó hindukért, s aztán ezt a hozzáállást folytatta Indiában is. Ekkor még India brit gyarmat volt, ahol az itt élő hinduk, mohamedánok és szikhek nem szólhattak bele a saját törvényeikbe. Gandhi erőszakmentes harcot hirdetett, éhségsztrájkkal, békés tüntetéssel, beszédekkel hívta fel a figyelmet a nép problémáira.

Az őt tisztelőktől kapta a Mahatma, vagyis "nagy lélek" előnevet. Atyjukként néztek fel rá Indiában, s kitartó "munkájának" köszönhetően 1947-ben India függetlenné vált, miniszterelnöke pedig Gandhi "harcostársa", Nehru lett. Nehru lánya Indira Gandhi, majd annak fia, Radzsiv Gandhi is miniszterelnök lett. Megtévesztő, de ők nem állnak rokonságban Gandhival.

Temetési emlékműve Delhiben

Végül egy nacionalista lőtte le Gandhit, s ez a sors jutott a másik két ismert Gandhinak is. Mahatmát Delhiben égették el, a máglya helyén nemzeti kegyhelyet építettek ki, mi is ellátogattuk ide. Hamvait a főváros folyójába, a Jamunába szórták. De eszméje, alakja nem szűnt meg létezni. Szavai, üzenetei még ma is él.

Gandhi életét mutatja be a több Oscar-díjat elnyert Gandhi című film. Ben Kingsley játssza a főszerepet, aki maga is indiai származású. A film eredeti indiai helyszíneken készült.

Gandhi film

Gandhi wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése