2016. április 11., hétfő

Higiénia és étel-ital

Ez a téma, ami a legkevésbé kellemes és a legtöbb gondot okozta nekünk Indiában. Indiában nem létezik higiénia. Aki arra számít, hogy egy étterem tiszta, rendes, ahol van wc-papír a mosdóban és a kanalak is el vannak mosva, az csalódni fog.

Bambuszitalos

Szerencsére jóbarátaim felkészítettek az útra, így jó adag fertőtlenítő kendővel, papírzsebkendővel, s gyomorfertőtlenítő pálinkával érkeztem. De ez nem volt elég. Hiába töröltem meg a kezem és az evőeszközöket is, pár pillanat múlva már újra koszos, ragadós érzésem volt.

Na, belőle nem lesz vacsora...

Bekukkantottunk az egyik étterem konyhájára, s hát láss csodát: kb. 3 négyzetméteren és 2 gázégőn képesek víz és egyéb kiegészítők nélkül megfőzni a vacsoránkat. Javukra legyen mondva, hogy mindent frissen készítenek. Itt nincsenek nagy kondérok, hanem egy-egy adagot főznek meg, s kis fém edényekben szolgálják fel.

Savanyított előételek

Az indiai ételek többsége vega kaja, az étlapokon általában van húsos étel, de kevesebb a választék. Mivel disznót és marhát nem ehetnek, ezért bárányt és csirkét találunk a menüben. Minden ételük sűrű zöldségszószban úszik, ami elég fűszeres, csípős. A csípősséget nem tudják szabályozni: hiába kértünk kevésbé csípőset, ugyanúgy csípősen hozták ki az ételt. Köretnek hosszúszemű rizst kínálnak, illetve a többféle ízű lepénykenyerüket. Nekünk a naan-nak nevezett kelesztés nélkül a kemence falán kisütött kenyér ízlett a legjobban. Ezt is mindig frissen csinálják, lehet rá kérni vajat, fokhagymát, vagy töltött változatban sajtot is tehetnek bele.

Egytálétel kenyérrel

Két hétig vega kaján éltem, s nem is hiányzott a hús. Lencséből, babból, brokkoliból, karfiolból, gombából készítik ezeket az ételeket, lehet kérni sajtos változatot is, amiben az indiai grill sajt van felkockázva. Előítételnek savanyított hagymát esznek. Desszert nem igazán van, de az édességeik nem is sütemények, hanem magvakból, kókuszból, gyümölcsökből készített falatkák.

Higiénia - kézmosó az egyik étkezdében

 Varanasi legjobb lassi-készítője a Blue Lassi

Van egy finom italuk, a lassi. Ez frissen oltott natúr joghurt, amibe kérésünknek megfelelően idénygyümölcsöket aprítanak. Klasszikusan agyag cserépedényben szolgálják fel, amit nem mosnak ki, hanem összetörnek. Azt hiszem, a legtöbbünk emésztését a finom lassi indította be...

Papayás-kókuszos lassit rendeltem

Reggelihez finom tejeskávét kérhetünk. Itt hosszúkávét főznek, s összeforralják a tejjel. Külön a rövid kávét nem készítik, s teát is kevesebbet isznak, de ha mégis, azt tejjel. Frissen facsart gyümölcslevet is kérhetünk, de az utcán szívószállal adják a kókuszt, a bambusznádból pedig gép préseli ki az édes levet. Vizet csak palackosat szabad inni. Alkoholt nem fogyasztanak, kevés helyen van likőrbolt. Az éttermekben tudunk sört kérni, ami a helyi finom sörük, de nincs rajta az étlapon.

Az Amber erődben bemutatták, hogyan étkeznek a maharadzsák

A hagyományos indiai étkezés a földön ülve történik, törökülésben, cipő nélkül. Az étel egy tálcán van előttünk, s úgy eszünk. Ezt kipróbálhattuk helyi vendéglátóinknál. Folyamatosan hozzák az utánpótlást, s illik mindent megenni a tányérról.

Tetőteraszos vacsora Amberben

Hazatérve egy ideig biztos nem kívánjuk meg az indiai ételeket, s a fűszereket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése