2010. október 1., péntek

A tudás ára

Ez a téma már régóta foglalkoztatott, hiszen a bőrömön érzem a hatását. Mibe kerül Amerikában tanulni, élni, diáknak lenni?

Mielőtt jöttem volt pár infóm az egyetemről, a körülményekről. De most hogy itt vagyok sem látok még teljesen tisztán. Mindig vannak hirtelen felmerülő költségek, amire nem számitok.
Lássunk egy kis összefoglalót a legfontosabb tételelekről.

A legnagyobb költség a tandij lenne, ha ki kellene fizetnem. Tantárgyanként kb. 2ooo dollár, mindenkire rábizom, hogy szorozza fel durván 2oo Ft-tal. Ez az én 18-2o tárgyamnál megközeliti a 9 millió forintot....
Aztán a tandij mellett vannak ugye könyvek. Egy új egyetemi tankkönyv ára 1oo-13o dollár. Olcsóbbak a használt vagy régebbi kiadások. Igy sikerült most megúsznom a bulit 12o dolcsiból 3 könyv esetén. Persze a meglepi nem maradt el: az órákon tárgyalt Harvard esettanulmányokat magunknak kell előfizetni, darabját 7 dollárért. Ez összesen kb.7o dollár lett.
Egyetemi kiadás még, hogy félévente 15o dollárt vasalnak be a campuson való parkolásért.
Előny viszont, hogy az egyetem területén bárhol használhatom a számitogépet, a nyomtatót, az internetet, ingyen.

A tanulás persze csak akkor megy, ha van fedél a fejem felett. Ez most még nem jelent költséget, hiszen egy családnál lakom, cserébe viszont besegitek a gyerkőcöknél. Ha máshol élnék, min. 4oo dollár lenne a bérelt szoba, lakás ennél több.

A suliba való eljutáshoz kell egy jármű, hiszen nincs tömegközlekedés. Autót, használtat, régit meglepően olcsón lehet szerezni, az enyém 28oo-at kóstált adóval, járulékokkal. Erre jön még a biztositás, ami nálam nagyon jutányos lett (mivel jó környéken lakom és az autó sem régi), félévente 18o dollár. A tankolás itt nem gond, hiszen a benzin ára kb. fele az otthoninak. Viszont nagyobbak is a távolságok. Egy tankkal egy hétig nem birom ki, ami 3o dollár körül mozog.

Aztán étkezés, egyéb programok, ruhák lehetne a további tétel. Itt szükség szerint nagyok az eltérések. Szerencsére nem kell külön főznöm, vásárolnom. De ha étteremben, gyorskajáldában eszem, min. 8-1o dollárt rá kell szánni egy étkezésre. Csábitó a Starbucks kávéja, 4 dollár körüli összegért meggondolom, hányszor térek be.

Hát egyelőre ennyi a költségvetés. Amiről nehéz lenne összegzést irni, az a kiesett jövedelmem. Hiszen most diákként nem jön a havi fix bér a számlámra, nincs nagylábon élés, hirtelen jött költekezés. Itt minden garasnak (bocs, dollárnak) megvan a helye.
Legközelebb majd az itteni munkás, dollárkereső életemről számolok be.

Ja, s majd számba veszem, hogyan is fog ez nagy befektetés megtérülni a jövőben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése