2010. október 16., szombat

Bezárt templomok nyomában

A múlt héten elindultunk, hogy felkutassuk a clevelandi magyar nyomokat, épületeket, még működő üzleteket. Kalauzom Laci volt, aki ugyan csak pár hónappal korábban érkezett ide, mint én, de mégis csak többet tud a városról.

A magyarok anno (több mint száz éve), amikor ideérkeztek legelőször templomokat emeltek. Nem volt még saját házuk, pénzük, de a legfontosabb az volt, hogy legyen hely a saját Istenüknek, s közösségük, ahol találkozhatnak, s egymást segithetik. Igy anyagot, pénzt és energiát nem sajnálva felépitették kegyhelyeiket, majd szépen sorban a saját házukat is a templomjuk közelében. Eme folyamat eredményeképpen kialakultak a magyar városnegyedek Clevelandben: utcák, ahol csak magyarok laknak, éttermek, cukrászdák, üzletek, bankok.
A város két oldalán a keleti oldalon (East Side) és a nyugatin (West Side) is volt egy-egy magyar negyed. A keleti oldal a hires Buckeye Road mentén húzódott, a nyugati rész a Lorain Avenue mentén, a E 25.utcától kifelé. Mind a két résznek megvolt a maga külön katolikus, református, evangélikus és egyéb temploma, üzletsora stb. Egy mondás szerint, a fekete buszsofőr ha ideért csak elkiálotta: 'Magyarok, kiszállás!'. Voltak üzletek, aminek a kirakatába ezt a táblát tették: We speak English (vagyis Beszélünk angolul), ami arra utal, amolyan Little Hungary létezett itt a 2o.század elején.

Aztán teltek az évek, a sokadik generáció nőtt fel a magyar családokban, s talán már nem is voltak annyira magyarok. Tehetősek lettek, máshol találtak munkát, s igy lassan elköltöztek erről a vidékről. Jöttek a helyükre mások, felkapaszkodó kisebbségiek, feketék, spanyolajkúak, s elindult egy teljes átalakulás. Egyre ritkábban hallhattak magyar szót a magyar utcákon, bezártak az üzletek, lebontották a régi házakat, s helyükre gyárakat épitettek.

Ami viszont megmaradt, azok a templomok. Hiszen egy templomot nem lehet felpakolni és elköltöztetni. Nos, mi ezeket az épületeket kerestük fel.
Kicsit hátborzongató volt a teljesen kihalt, ipari negyedre emlékeztető utcán (Buckeye Road)megállni a legnagyobb katolikus templomnál, a Szt.Erzsébet 'bazilikánál'. Ez még működik, bár ki tudja meddig. Egyre kevesebben jönnek vissza az elköltözöttek közül, s egyre rosszabb a közbiztonság is errefelé, szóval nem sokan kockáztatnak.
A Szt.Imre-templomot pár hónapja zárták be. Még az ideúton, a repülőn tudtam meg ezt, mint első clevelandi magyar hirt. Van ilyen, hogy templomokat zárnak be? Talán még le is rombolják? Igen, van ilyen, egy fogyóban lévő közösség még inkább fogyóban lévő lelkületére utal.
A Buckeye-on (Bakáj - amerikai magyarul) megtaláltuk a First Hungarian Reformed Church (Első Amerikai Magyar Református Egyház) csodálatos, festett üvegablakos templomát is. Ez a legrégebbi gyülekezet itt (több mint száz éves), viszont ezt a templomot sem kerülte el a sorsa: a reformátusok elköltöztek, s végül eladták (!) az épületet egy amerikai egyháznak, akik azóta is használják. Félelmetes nem? Egyébként a pozitivum, hogy a város peremén, zöldövezetben új templomot emeltek, s ennek köszönhetően én is rendszeres látogatójuk lehetek.
Találtunk még egy csipkerózsika-álmot alvó csodás, neogót téglaépületet. Csak találgatjuk, hogy ez lehetett a keleti oldali evangélikus templom. Ajtaját befutotta a vadrózsa, lépcsője meghasadt, igy várja, hogy valaki felébressze az álmából.

A fenti képek a túránkon készültek. Feladat: találd meg, melyik képen melyik templom látható!
A lenti linkeken pedig eredeti fekete-fehér fotókat és kis történelemleckét találsz az itt élő magyarok múltjáról.


(Megfejtés: bal felső kép Szt.Erzsébet, jobb felső református, bal alsó Szt.Imre, jobb alsó evangélikus.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése