2016. augusztus 13., szombat

Malala

Malala Juszufzai: Én vagyok Malala című önéletrajzi könyve maga a csoda. Már a borító alapján kiváncsi voltam erre a fejkendős, kedves arcú lányra.

Malala neve különlegesen cseng, jelentése "szomorú". Egy történelmi hősnő alapján kapta a nevet családjától, akik Pakisztánban élnek a Szvát völgyében. A három gyerek közül ő a legnagyobb és az egyetlen lány a családban.

Az iszlám vallás határozza meg itt az emberek életét, s általában a lánygyereknek nem szentelnek külön figyelmet, nem is taníttatják. Viszont Malala apja saját iskolát hozott létre, ahol lányosztályok is voltak. Így Malala már elég korán a tanulás bűvkörébe került, s az iskolába járás volt a kedvenc "időtöltése".

Az egyszerű körülmények között, de boldogan élő család élete akkor borult fel, amikor a tálibok megtámadták az országot, s átvették a hatalmat. Ráadásul épp Pakisztánban bújkált a szeptember 11-i tragédia kitervelője, Oszama bin Laden, ezért amerikai támadásnak is ki voltak téve.

A tálibok elől menekülniük kellett, több iskolát leromboltak, tanárokat, értelmiségieket megkorbácsoltak, vagy éppen megöltek. El akartak törölni mindent, ami nem a konzervatív muszlim hagyományokat képviseli, így a nyugati öltözködést, táncot, tanulást. Ezért a tálibok célpontjává vált Malala apja és a lány is.

Malala akkor került be a nemzetközi hírekbe, mikor 2o12-ben az iskolabuszon rálőttek, s több lánytársát megsebesítették. Élet-halál között lebegett, végül Angliában végeztek rajta el több műtétet. Mivel fejbelőtték, csodával határos módon maradt életben. Nem sérült meg az agya, de koponyáját megműtötték, arcidegeit, fülét helyreállították, így újra képes volt beszélni, hallani, gondolkodni.

A fél világ összefogott a felépüléséért, adományokat kapott, imákat, jókívánságokat, ajándékokat. Felépülése után is Angliában maradt a családjával, itt folytatta tanulmányait. Létrehozta a lányok tanulásáért küzdő alapítványát.

A könyvet 16 évesen írta 2o13-ban, s 2o14-ben Nobel-békedíjat kapott a világon legfiatalabbként.

Malala Fund


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése