2010. október 31., vasárnap

Halloween vs. Halottak napja

Még szeptemberben irtam Halloween-ről, aztán elteltek a hetek, s ezen a hétvégén elérkezett maga, az ünnep is. Kicsit mostanra már be is sokalltam a halloween-i őrületből: alig van ház, ahol nincs félelmet keltő dekoráció, s minden üzlet első számú kinálata ehhez kötődik.

Most hétvégén van az, amikor a gyerekek házról-házra járnak és édességet gyűjtögetnek. 'Trick or treat' mondják, s várják a finomságokat (mármint a műanyag kinézetű és műanyag izű cukorkákat). Szines jelmezeket viselnek, meg egy kis kosárkát, abba gyűjtik az apróságokat. Vannak családok (a szomszédaink között is), akik erre a hétvégére meghivják a barátokat, a rokonokat, s együtt várják a gyerkőcöket, miközben halloween-be öltöztetett házukban partiznak.

Az egyetemen is volt egy-két program az 'ünnep' jegyében: szerveztek buszos kirándulást Cleveland temetőibe, s gyilkosságok helyszinere - elég morbid program, nem igaz? Mondja valaki, hogy nem őrültek az itteniek.

Partizni persze tudnak. A város szórakozóhelyein, az egyetemeken jelmezes bulik vannak. Szivesen elmentem volna fotózni, de végül az idei éven mégse került sor erre. Meg hát jelmez nélkül az se ment volna, azt meg most nem sikerült összehoznom.

Otthon persze most Halloween helyett Halottak napja van. Utána olvastam, a kettő egy tőről fakad, valamikor az ir-kelta ősidőkből. Csak épp a Halloween a boldog, önfeleldt szórakozást hirdeti, a Halottak napja pedig a kicsit szomorú, halottainkra való emlékezést. Otthon gyertyát gyújtunk, itt töklámpást.

Csatolok pár képet az itteni temetőkről. Jellemzőjük, hogy elsőre sose veszem észre, hogy egy temető mellett haladok el épp. Ami feltűnik, hogy csodás parkot, fákat, tavat látok, s megállok, hogy szétnézzek. Aztán a fűre lépve rájövök: itt sirok vannak, mert ez egy temető. Kerités, hatalmas sirkövek és virághegyek nélkül. Viszont békés, megnyugtató hangulattal, gondozott parkkal, gyeppel.

Hát, nem tudom, tudnék-e dönteni a két ünnep között. Valahol mindegyiknek megvan a maga létjogosultsága. Most persze inkább a Halloweent próbálom megérteni, megfejteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése