2010. október 1., péntek

Mértékváltás

Úgy szó szerint. Megérkezel ide, s mintha egy másik bolygón lennél. Leszállsz a gépről, átállitod az órád, eltérés a tenger ezen oldalán -6 óra az európai időhöz képest. Ja, s itt nem 24 órában mérik a napot, hanem 12-őt számolnak délelőttre, meg ugyanennyit délutánra.
Nézed a hőmérsékletmutatót, s töprengesz, hogy a 84 Fahrenheit mennyi Celsiusban.
Beszállsz az autóba, nyomod a bedált, de 6o-65-nél többel nem tudsz menni, persze nem km-ben, hanem mérföldben mérve.
De hogy is van ez?

Az eddig eltelt időszak nem volt még elég, hogy profivá képezzem magam amerikai mértékegység-váltásból. Lehet, hogy be kellene csempészni párat az otthoni matekpéldák közé. Például jó feladat lenne meghatározni, mekkora a legkisebb kávé (12oz) dl-ben. Meglepődnénk az eredményen: ez kb. 3 decilitert jelent.

A saját súlyomat fontban mérik itt. Vicces: hány fontot nyomsz? (angol valutában kérded? mert abban sokat, nagyon sokat).
Itt szinte darabáru nem létezik. Tojást, csokit tucatjával lehet venni, ami ugye tudjuk, 12 darab.
Vizet, tejet, gyümölcslét hiába is keresnénk, nincs literes vagy félliteres kiszerelés. Van helyette viszont csini 1 gallonos kanna, célszerű ezt venni, ez majdnem 4 liter. Kisebb háztartásoknak tartanak félgallonos kiszerelést is.
A benzint is gallonban tankolod, mint ahogy a tőzsdei hirekben hallod. Gallonja (3,8 literje) most épp 2.65 dollár.
Aztán a szép hosszmértékek: centi, méter itt nem létezik. Van helyette incs, láb. Ezekről tudok a legkevesebbet. (Mennyit incselkedik egy láb vajon?)

S aztán ott vannak a ruha- és cipőméretek. Szerintem kivételesen nekik van jobb mértékrendjük ehhez. Ruhánál az otthoni 36-os itt 6, a cipőnél nem vagyok tisztában, de talán ott is hasonló, s 39 9-esnek felel meg. Életben vannak az S, M, L méretek. Ahogy hallottam, nemrég lejjebb tolták a méretek elnevezését, hogy ne frusztrálja a népeket, hogy XL-est hord. Igy én az XS-S kategóriába esek.

A végére hagyok egy kis segédanyagot, mértékváltó útmutatót, szigorúan csak Amerikába készülőknek.

1 miles (szárazföldi mérföld) = 1,6 km
1 gallon = 3.78541178 liter
1 Fl.oz (folyadék uncia) = 3 dl
1 oz (uncia) = 28 gramm
1 lb (font) = o,454 kg
1 feet (láb) = 0.3048 méter
1 inch = 2,54 cm

A hőmérsékletet meg sem próbálom korrektul átadni. Egy sajátos kalkulátor szükségeltetik a Fahrenheit-Celsius váltáshoz, ami nem az egyenes arányon alapul. Például o Celsius 32 Fahrenheit, 2o Celius 68 Fahrenheit stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése