2010. október 26., kedd

Vizsgadrukk

Eltelt az első szemeszterem első fele, túl vagyok három midterm vizsgán. Mostanra kitapasztaltam (nagyjából) az itteni követelmény-rendszert. Lássuk, miben különbözik az amerikai a magyartól.

Az amerikai felsőoktatás világhirű, valamit tudnak, ha a világ nagyvállalatainak vezetői, a világpolitika alakitói, irók, tudósok kerülnek ki az itteni egyetemek falai közül. De mit tudhatnak ők, amit mi, európaiak, magyarok nem?

Előszöris: itt nem vizsgára tanulsz, hanem folyamatosan óráról órára. A tanárok nem a könyvben szereplő elméleti anyagot mesélik az órán - ezt neked magadnak kell az előre kiadott menetrend alapján (sylabus) a kijelölt könyvekből elolvasni. Az órán a tanár előadás helyett a diákokat beszélteti, aktivizálja és dolgoztatja (jó kis stratégia): kérdéseket tesz fel, véleményt kér, s diszkussziót indit. Ezáltal kiderül az is, hogy készültél-e az anyagból, illetve hogy érdekel-e a téma, a tanulmányod, naprakész vagy-e az aktuális hirekből stb. Az órai részvétel 2o-5o százalékban befolyásolja a jegyed.

Az órák látogatása mellett vannak egyéni és csoportos feladatok. Esszé-irás megadott témában (főként az elmélet összekapcsolása a napi aktuális gyakorlattal), vélemény az elolvasott cikkről, esettanulmányról.
Az irományok mellett előfordulhat, hogy előadást kell tartsunk (ahogyan én is tettem egy 2o.századi amerikai újságiró munkásságából, s filozófiai-etikai hatásáról). Az előadás is a tananyag része, vagyis a felelősség nagy: rajtad áll, mit jegyeznek meg a többiek, s hogyan készülnek fel a vizsgára a tőled kapott segédanyagokból.
Egy-egy ilyen feladat 1o-2o százalékban járul hozzá a végleges osztályzathoz.

S persze itt is vannak vizsgák. Az otthonitól eltérően minden vizsga irásban van. A technika itt is élen jár: volt vizsga, amit online irtam otthonról, volt, amit kézzel az órán, s volt olyan is, amit egy kódtáblán töltöttem ki, hogy egyszerűen kijavitható legyen a számitógéppel. Vizsga a félév közepén (midterm) és végén (final exam) van. Általában ennek az eredménye számit a leginkább a jegyedben, 5o-7o százalékban.

Az imént ismertett megpróbáltatások után félév végén kikalkulálódik a jegyed. Ami nem is jegy, hanem egy betű: a legjobb A-t kap, a mi négyesünk itt B, a hármas C, s D a kettes-egyes, amivel nem mész át. A betűket lehet számositani: vannak helyek, ahol 3-ra váltják az A-t, de van ahol 4-es a legjobb, s ez alapján számolnak átlagot (hiszen az ABC-ből nem lehet átlagot kihozni...).

Még tanulom a rendszert, jó diák módjára. Eddig nem állok rosszul: kaptam 3-ból 2.95-öt esszére, B-t prezire, s az egyik vizsgám 96 százalékos lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése