2013. február 9., szombat

Európa amerikai szemmel

A héten végeztem ki egy érdekes könyvet, Leif Johan Eliasson: America's Perceptions of Europe, vagyis Amerikai nézetei Európáról.

Mindig is kritikusan néztem Amerikát, hogy miben hasonlit vagy miben különbözik Európától, az én otthonomtól. Elképedtem néha, hogy az Amerikában élőknek mennyire nincs fogalma Európáról, hogy mennyire téves kép él a fejükben. A könyv irója Európában született, de jelenlet Amerikában él. Könyvével jó kis összefoglalót ad a két kontinens közötti különbségekről.

Nem komolytalan könyvről van szó, igenis komoly oldalról, gazdasági, kulturális, politikai szempontból elemzi az öreg kontinenst. Segit megérteni az Európai Unió sajátos működését, a nemzetközösség és az egyes országok viszonyát. Mivel amerikaiaknak irodott a könyv, az amerikai intézményrendszerhez és föderális rendszerhez viszonyitva mutatja be Európát.

Kiderül, hogy tévesen gondolják elmaradottnak, konzervativnak Európát az újvilágiak. Az európai országok gazdasági növekedésben megelőzik az USA-t, hasonlóan az emberek egészségi állapota és jóléte is jobb odahaza. Példás az északi, skandináv államok takarékos államigazgatása és innovativ szelleme. Európa kapitalista és szocialista egyszerre: a gazdaság kapitalista elven működik, magánvállalkozások élnek egymás mellett békében, miközben a közügyek (egészségügy, oktatás, kutúra) ellátása szocialista elvek alapján működik. A könyv egyik fő megállapitásával teljesen egyetértek: Amerika biztositja az egyének szabadságjogait (szabad vélemény-nyilvánitás stb.), mig európa biztositja a közösség szabadságjogát. Ezért van az, hogy az EU több helyen avatkozik be az emberek életébe szabályozásaival, mint az USA.

A másik oldalon Amerikában gyorsabban lehet vállalkozást inditani és jóval vállalkozó-szelleműbbek is, mint az öreg kontinens polgárai. Amerikában magasabbak a bérek és alacsonyabbak az adók, a megélhetési költségek.

Ami az egészségügyet (az én szakmámat) illeti: az amerikai rendszer drága és hatékonytalan, mig a legjobb ellátás a világon a franciáknál és britteknél van, olcsóbban és gyorsabban. A hitéletet is kutatta a szerző, ezen a téren jelentős az európai lemaradás. Az amerikaiak gyakrabban járnak templomba, s jobban vállalják a vallást, mint a tradicionális európaiak. A tendencia hasonló a két kontinensen: délen vallásosabbak, mint északabbra.

A könyvet nem Európa miatt olvastam el . Amerikáról, az itteniek gondolkodásáról akartam többet tudni. Hogy jobban megértsem őket, s hogy ők is jobban megértsenek engem a jövőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése