2012. január 18., szerda

Martin Luther King Jr. Day

A bejegyzésem cime egy amerikai nemzeti ünnepet jelöl. Most hétfőn szabadnapunk volt, a feketék egyenjogúságáért vivott harcban előkelő szerepet játszó Martin Luther Kingre emlékeztünk. Aznap a múzeumok és egyéb szórakoztató központok ingyenesen voltak látogathatóak, külön programokat szerveztek a gyerekeknek, s a programokban szereplő előadók, s a látogatók között is szép számban voltak jelen afro-amerikaiak, vagyis feketék.

Martin Luther King baptista lelkész volt. Atlantában született, s miután Indiában járt s megismerte Indira Gandhi tanitását a csendes tiltakozásról, ő maga a feketék egyenjogúságáért kezdett harcolni, békés eszközökkel. Például tiltakozást vezetett azért, hogy a feketéknek ne kelljen átadniuk a helyüket a fehéreknek - a 6o-as években járunk, nem a rabszolgatartás idején! Nagy tömegeket tudott megmozgatni, legismertebb beszéde Washingtonban hangzott el a Lincoln-emlékmű előtt többszázezer ember jelenlétében. Az "I have a dream" beszéd az amerikai történelem egyik legismertebb és legmeggyőzőbb beszéde, ezért ezen a linken elérhető eredetiben.
Végül MLK - ahogyan az újságok cimoldalán nevezték - élete tragédiával végződött: egy hotel teraszán lelőtték. 39 éves volt mindössze. Álma azonban megvalósult, a feketék a fehérekkel azonos jogokat kaptak, mára szinte teljesen el is tűnt a köztük lévő különbség.

A feketékkel kapcsolatban több filmet is láttam mostanában. Az egyik egy régebbi mozi, Oscar-dijat is nyert. A Miss Daisy sofőrje brilliáns alkotás, Atlantában játszódik, valamikor az ötvenes években kezdődik, s a nyolcvanas években ér véget. Főhőse az idős Miss Daisy, aki idős kora miatt már nem tud autót vezetni, igy kénytelen elfogadni, hogy fia egy fekete sofőrt alkalmaz (Morgan Freeman játssza). Érdekes látni, ahogyan a kezdeti ellenszenv és a kölcsönös távolságtartás igazi barátsággá alakul.

A másik filmet most vetitik a mozik. The Help (A segitség) a cime, főhőse egy fiatal fehér újságirőnő, aki a környezetében élő és szolgáló fekete cselédekről akar feltáró cikksorozatot irni. Nehezen bár, de meggyőz néhány fekete szolgálót, akik a személyes tapasztalataikról mesélnek. Arról, hogyan nevelik a fehér családok gyerekeit, hogyan főznek, takaritanak, partit rendeznek, s közben nem használhatják a lakásban található wc-t sem. A riport könyvben óriási sikert arat, ám a fiatal lány barátnői körében hatalmas a felháborodás. Közel lehet hozni ezt a két világot? Két világról beszélhetünk-e egyáltalán?

A fentiekkel még nincs vége a "fekete történelemnek". Igyekszem nyitott szemmel járni, s figyelni, hogyan is élnek a mai amerikaiak. Egymással vagy egymás mellett. Például a buszon felénk csak feketék utaznak. Nincsenek fehérek, akiknek át kellene adniuk a helyüket...

3 megjegyzés:

  1. What's up Dear, are you truly visiting this website daily, if so afterward you will without doubt obtain fastidious knowledge.
    Stop by my blog ; Black Friday Deals

    VálaszTörlés
  2. Having read this I thought it was extremely enlightening.
    I appreciate you spending some time and effort to put this informative article together.
    I once again find myself spending a significant amount of time both reading and leaving comments.
    But so what, it was still worth it!

    Feel free to visit my weblog; Generateur de code Psn

    VálaszTörlés
  3. Unquestionably believe that which you said. Your favorite
    justification seemed to be on the web the simplest thing to be aware of.

    I say to you, I certainly get irked while people think about worries that
    they plainly don't know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

    My webpage - Codes psn gratuit (Www.youtube.com)

    VálaszTörlés