2010. augusztus 9., hétfő

Aki tudja tanítja 2.

Írtam már arról, hogy felcsaptam tanárnak. Okítom a szakmám, igyekszem átadni a tudásom. Ennek a második felvonása most volt, Erdélyben. Lentebb egy megjelent cikk. Aztán majd kommentálom későbben.

Középiskolások tanulhatnak a vállalkozásokról

Rédai Botond 2010. augusztus 2., hétfő 15:50 Legutolsó módosítás: 2010. augusztus 2., hétfő 17:34
Tízéves az Ifjúsági Üzleti Program (IÜP)

Hétfőn délelőtt kezdődött a csíkszeredai Sapientia Egyetem épületében a középiskolások között igencsak nagy népszerűségnek örvendő Ifjúsági Üzleti Program (IÜP). A szombaton záruló intenzív képzés során ezúttal is biztosított a jókedv, a szórakozás, az ismerkedés, emellett a tanulás, az új ismeretek szerzése és az intenzív munka is. Az idei ugyanakkor jubileumi rendezvénynek is számít.

ifjusagi uzleti program1_b

Tíz évvel ezelőtt a budapesti Calasanctius Ösztöndíj Alapítvány amerikai egyetemek posztgraduális képzéseiről hazatérő öregdiákjai indították útjára a középiskolásoknak szóló Ifjúsági Üzleti Programot, amelynek helyi szintű szervezésébe a CTP Transylvania Alapítvány mellett idéntől Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) is részt vállalt – tájékoztatott André Zsuzsanna, az ifjúsági szervezet sajtóreferense. A hétfőn délelőtt startolt képzésen 30 diák vesz részt, a délelőtti megnyitó után már az első műhelymunkákat is megtartották a nap folyamán.

Meg kell tanulni nem az államtól várni a segítséget

Amint azt megtudtuk, az IÜP célja a középiskolás korú fiatalok vállalkozói tudásának és attitűdjének fejlesztése, az etikus üzleti magatartás erősítése, valamint a kommunikáció, a problémamegoldó képesség, a csapatmunka fejlesztése. A program előadói olyan neves magyar szakemberek, üzletemberek, hazai és külföldi szakértők, mint Peter Elam – Shell China gazdasági igazgatója, Békefi Gábor – a The Coca-Cola Company South & Eastern Europe Business Unit elnöke, valamint Kurkó János György helyi vállalkozó. A résztvevők az egy hét során többek között megtudhatják, milyen eszmei, tárgyi, módszertani alapokra épül fel egy vállalkozás. Szó lesz arról, mit jelent az idővel, pénzzel, emberi tehetséggel gazdálkodni, vagy például milyen jelentősége van a piackutatásnak, a csapatmunkának, hogyan lehet egy ötlet megvalósításához az anyagi forrásokat előteremteni.

A szervezők az egyik legnagyobb feladatuknak tekintik azt, hogy különösen a fiatalok felfedezzék kezdeményező képességüket, s ne az államtól várják problémáik felülről történő megoldását. „Tudatos nevelésre van szükség, és a jövő nemzedékének, a most még változni tudó és akaró fiataloknak kell megmutatni a másik utat, a gazdaság társadalmi felelősségvállalását, a felelős vállalatirányítást, az etika és az erkölcs szerepét” – olvasható az eseményt hirdető felhívásban.

A jubileumi évforduló alkalmából Ifjúság és üzlet címmel egy nagyszabású konferenciát is tartanak augusztus 7-én 16 órától a csíksomlyói Jakab Antal Felnőttképzési Központ nagytermében. Itt neves külföldi előadók mellett felszólalnak a helyi és megyei elöljárók is. A beszédek után az elmúlt 10 év legjobb üzleti tervét is díjazzák. Ezt követi mindazon személyek méltatása, akik a program fennállása óta segítik annak évről évre történő megszervezését. A konferencia és egyben a 10. Ifjúsági Üzleti Program egy meglepetés-koncerttel zárul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése