2010. augusztus 24., kedd

Grand Canyon - az oriasok foldjen


Mint irtam, Utahban is ket napot toltottunk. Utah es Arizona hataran fekszik a Monument Valley, az ott toltott ejszaka utan indultunk at Arizonaba.

Arizona legnagyobb latvanyossaga a Grand Canyon, ezt nem kell bemutatni. Utunk soran mi is lattunk mar kanyonokat, sot a Colorado folyot tobbszor is kereszteztuk. Nos ez a Colorado szeli at a hatalmasnal hatalmasabb Grand Canyont is, a kanyon utan delnek fordul es igyekszik az ocean fele.

Estere ertunk a nemzeti parkba, ahol szinte ingyen kempingeztunk. Mivel itt egy oraval visszabb jarnak, a naplementet kevessel 7 ora utan tudtuk megnezni. Leirhatatlan (illetve a fenti kep akkor keszult, valamennyire talan atadja az elmenyt). Borus volt az eg az ejjel, kicsit esett is. Reggel ebreszto a napfelkeltehez, 5.40-kor. Meg mindig borult, de csak attor a felhok resein a felkelo nap. Aztan indulas aznapi turankra. Autonkat a latogato kozpontnal hagyjuk, onnan buszjaratok visznek a kanyonba. Az utvonal a kanyon deli tetejen vezet, tobb helyen kilatoponttal, ahol leszallunk, seta, fotozas, merenges. Hihetetlen a latvany, mint a posztereken (lsd a fenti kepen a hatunk mogott lathato posztert). Delutan lesz, 4-5 ora kirandulas utan kelunk utra delnek. Irany Arizona, ami tartogat meg meglepeteseket.

A kozepso kep az egyik parkban lako allatfajra utal. Igen, nagymacska, bojtos farokkal. Ez a puma (montain lion). De nem o uralja egyedul a tajat. Az egen hejak, sasok cirkalnak, s tartottak nekunk rogtonzott legibemutatot. A parkolokban mokusok ugralnak, hollok setalnak, s kunyeraljak civilizalodva a kajat. S a legnagyobb meglepi: reggel a kempingben az autonk elott egy negylabu setalt eleg peckesen. Vagy kolyokpuma volt, vagy sakal (coyote). Meg jo, hogy ejszaka nem volt kedve baratkozni velunk.



...

Nehany kiegeszites. Utunk soran nem a legismertebb latnivalok tetszettek a legjobban. Sot. Sokkal jobban bejottek nalunk a kisebb, ismeretlen, de hangulatos varoskak, a kisebb nemzeti parkok. A Grand Canyon nagysaga befogadasra alkalmatlan. Nem emberi lepteku. A kepek is hihetetlenek, amiket csinaltunk, s maga az is, hogy ott jartunk.

...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése