2010. augusztus 24., kedd

Arcok


A sokadik napon jogosan merul fel a kerdes: hanyfelek az amerikai emberek? Mennyiben hordozzak az `osi` jegyeket, mennyiben maiak?

Amerikaban minden szinu, faju embertipust megtalalni. Nem veletlen, hogy a nagy klinikai kutatasokban meghatarozzak, hany szazalek legyen fekete, azsiai, hispan stb. Kulonbozo szinek, kulonbozo jellemzok. Am mindannyian megis ugyanazon emberek.

Feherek
Kemeny igy nevezni a sajat, europai fajomat, de ha vannak feketek, feherek (sapadtarcuak) is vannak. Amerikai modra lazak, sportosan oltozkodnek, hatalmas autokat vezetnek, s nagyon onalloak. Tudnak es mernek mosolyogni, szoba allni masokkal, megkerdezni hogy vagy, honnan jottel, hova tartasz. Nehanyukat messzirol felismerni, s nem csak a boruk alapjan.

Feketek
Beloluk van talan a legtobb. Feketen belul is kulonbozo szinek, tipusok. Altalaban tobben egyutt, vagy gyerekkel, csaladdal, vagy haverokkal, parral. Lazak, igazan. Ritmusosak. Kocsijuk lehet luxusauto vagy lerobbant verda, de duborog belole a zene. Vannak arcok, akik ha megalltak mogottunk, jo volt, hogy autoban ultunk.

Kinaiak
Viszonylag kevessel talalkoztunk. Leginkabb kinai etkezdet mukodtetnek, s ez tartja el a csaladot. Lattunk csaladot, ahol a papa a szakacs, a mama a felszolgalo, a gyerekek pedig videokkal foglaltak el magukat az etteremben, amit vezettek. Tartozkodoak, ovatosak. Olcso, amit nyujtanak, de ne is varj erte nagyon jo minoseget.

Indiaiak
Ok mar tobben vannak, mint a kinaiak. Tartozkodoak, bar jol beszelnek angolul, s tudnak viselkedni. Tobb motelt is ok vezettek, ahol megszalltunk. Ezek voltak a legminosegibb szallasaink: tiszta, egyszeru berendezes, korrekt ar. Amilyenek ok is. Szorgalmasak, egymast segitik.

Indianok, native americans
Ok az oshonosok itt. Erdekes arcok, mandula szemek. Amerika kulonbozo tajain kulonbozo csoportjaik eltek, s elnek meg. Mi a Navajo (ejtsd navaho) foldon jartunk leginkabb, de erintettuk az Ute indianok foldjet Utahban, apacsokat, pima-kat. Vettem egy konyvet, amiben a legendaik vannak leirva. Sok hely nevet ok adtak, folyoknak, hegyeknek, varosoknak. S ok voltak, akik a fehereknek megmutattak az eldugott szurdokokat, ahogyan a Grand Canyont is. Ekszereket keszitenek ezustbol, turkizbol, szonyegeket szonek gyapjubol, agyagtalakat formaznak. Tulelnek egy nem nekik kialakitott vilagban.

Hispanok
Del-amerikaiak, mexikoiak. Foleg a Mexikoval hataros allamokban talaltuk oket, Arizonaban, Californiaban. Kevesuknek van sajat uzlete, tobbnyire alkalmazottak. Los Angelesben szinte csak ok ultek a buszokon, mentek a munkahelyukre, etterembe dolgozni, vagy eppen a gazdagok lakonegyedeibe a fuvet, kertet gondozni, takaritani. Szegenyek, szerencset probalni jonnek ide, aztan itt maradnak, s szenvednek tole, hogy tavol vannak az otthonuktol. Ahogyan az egyik sraccal is beszelgettem errol a buszon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése