2010. augusztus 20., péntek

Egyetemi bemutatkozo


Kedves tanarom megerkezesem utani nap behozott az egyetemre. Egyreszt felvenni az oraimat, masreszt megmutatni a legfontosabb epuleteket.

Az egyetem, ahogyan irtam a legelegansabb reszen fekszik. Tipikus campus: autoval egy fobejaraton kozelitheto meg, kulon kis varosresz setanyokkal, parkokkal.
Az epuletek egymassal osszhangban epultek: apro teglabol, neogotikus es neoreneszansz angol stilusban. Mindennek helye van, nem egy szogletes epuletbe zsufoltak bele mindent, hanem kulon arculattal rendelkezo, izleses kis hazakba. S ahogyan itt szokas, mindegyiknek kulon neve van.

Roviden a sulirol. Jezsuitak alapitottak, a katolikus egyhaz kezeben van. Ez nem jelenti azt, hogy szerzeteseket latsz csuhaban, s a diakok egyenruhat viselnek. Sot. Ugyanolyan kulonbozo arcok, oltozetek vannak itt, mint barhol mashol. A kulonbseg a szellemisegben van.

Az amerikai egyetemeket szeretik rangsorolni. A John Carroll University neve nincs a rangsorok legelejen (Yale, Harvard, Stanford, Columbia...), de a regio (ami tobb eszakkeleti allamot jelent) elso tiz legjobb (7.) egyeteme kozott van. Nagyon jo a munkaadok es az oregdiakok (alumni) velemenye az itt szerzett tudasrol: gyakorlatiasnak, jol hasznosithatonak tartjak. Fo profilok kozott van az en szakom: kommunikacio, media, PR. Itt nevelik a kornyek teveseit, radiosait, tobb ujsagiro-kurzus van. Ne lepodj meg, ha a diakok kameraval a vallukon kozlekednek, vagy eppen forgatnak.

Egyetemi bemutatkozo - vagyis az en bemutatkozasom az ittenieknek. Nincs sok nemzetkozi diakjuk, igy nagyon megbecsulnek minket. Az en csoportomban egy kenyai lany es egy nigeriai fiu van meg, ok korabban kezdtek a tanulmanyokat.
A tanarom bevitt az adminisztracios irodakba, bemutatott azoknak, akikkel eddig a felveteli miatt tavkapcsolatban voltam. Jo volt latni az arcokat, s hogy mar ismerjuk egymast az e-mailekbol.
Van kulon iroda a nemzetkozi kapcsolatoknak, ahova en is tartozom. Az itteni vezeto, egy fiatal srac, aki Becsben tanult, s volt jonehanyszor Magyarorszagon. Nagyon szereti a Balatont, Szegedet, az eteleinket. Kulon orult annak, hogy tudok nemetul, mert nem tud kivel gyakorolni.

A beiratkozas, ill. minden adminisztracio online tortenik. Van sajat egyetemi emilcimem, hozzaferesem egy uzenofalhoz (blackboard), ahol a tanar a kurzusrol, orakrol hagy uzenetet, feltolti az anyagot, otthonrol le tudom kerdezni a konyvtar katalogusat stb. A diakigazolvanyom tobbfunkcios: tudok vele konyvtarba menni, ott nyomtatni, az egyetemi menzan, konyvesboltban fizetni.

Az egyetemrol meg irok, kezdetnek ennyi is eleg lesz.

Alabb a link, ha valakit bovebben is erdekel a sulim.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése