2010. augusztus 27., péntek

Amerikaiva valni


Miota itt vagyok folyamatosan foglalkoztat a kerdes: Mitol amerikai az amerikai? Mitol lehet azza valni? Van-e egyaltalan amerikai embertipus?

Termeszetesen szamolok azzal, hogy nekem is amerikaiva kell valnom egy idore. Talan igy konnyebben megy a beilleszkedes, talan igy jobban elfogadnak.

Utunk soran nemi tortenelmi hatterinfora is szert tettunk. Indianokrol, spanyol hoditokrol, majd europai gyarmatositokrol. Ki az os-amerikai?
Jelenleg nagyon sokfele szint, vonast lehet felfedezni az itt elokon. Aki velunk talalkozott, s megtudta, hogy europaiak vagyunk, buszken kezdte sorolni Europabol jott felmenoit. Tobbnyire tobb nemzet kevereke a mostani ember.

Jomagam nem mutathatok fel szines felmenoket, magyar vagyok, az is maradok. Szoval maskent kell amerikaiva valnom. Probalkozom am trukkosen. Vettem amerikai zaszlot imitalo papucsot, legutobb egy tuti amcsi polot. Probalom magamra olteni az itteniek nemzettudatat, buszkeseget. Aztan szereztem cowboy-kalapot, kis idoutazas a multba, meg praktikus a jelenben. Napszemuveg letszukseglet odakint, a napot nem lehet elkerulni. Indian kulturaba is illeszkednek, egy csodas turkiz fulbevaloval. A feher amerikaisagba pedig a mosollyal, celtudattal lehet talan bejonni. Kotelezo elem a `How are you?` kerdes, ill. arra illedelmesen mosolyogva felelni.

Szoval tanulom az amerikaikat, alakitom a magam amerikaisagat. A fenti kepen epp egy original 60-as evekbeli hamburgerezoben. A hely furcsasaga, hogy csak mexikoi alkalmazottakat lattunk. Hat ennyit az amerikaisagrol.

...

Kiegeszitenem az elobbieket. Azzal, hogy miert is jo magyarnak lenni itt.
Utunk vegen nem szamitottunk ra, de elonyet lattuk a magyarsagunknak. A los angeles-i repteren nem tudtuk hol hagyni a csomagot a gep indulasaig, igy a Hilton Hotelben kotottunk ki. Ott egy kedves oregur felismerve, hogy mi magyarok vagyunk buszken ujsagolta, hogy neki jobaratja volt Dr. Teller. Marmint Teller Ede, a Nobel-dijas. Szoval o kikovezte nekunk az utat a mostani kedves gesztusig: a bacsika atvette bajos csomagjainkat, s meg kedvesen utba is igazitott.

Szoval magyarnak lenni jo.

:-))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése