2010. augusztus 21., szombat

Utah - kanyonok es indianok foldjen


Ket nap Colorado utan ket napot toltunk Utah allamban. A taj folyamatosan valtozik az ut soran: kihalt sziklas szurkeseg utan voroslo sziklacsucsok, homok, nehol keves zold. Ez Utah. Tobben ajanlottak nekem, foleg a valtozatossaga miatt.

Tegnap meg az Arches nemzeti parkban kalandoztunk. Ez a sziklaivekrol hires, amik ablakkent allnak a tajban (lsd bal oldali kep). A nemzeti park profin szervezett: autoval lehet belepni (ez Amerika), kapsz egy terkepet, ami jeloli a kilatopontokat, s egy felnapos tura soran korbeautozhatod a tobb mint 20 merfold hosszu parkot. Helyenkent kiszalltunk, a sziklak kozelebe mentunk. Vagy eppen lehet nagyobb turat is tenni, ha idod engedi. Nekem ez a park lett a kedvencem.
Ma mar a Navajo indianok foldjen jartunk, a taj tiszta Vadnyugat (wild wild west), telepulesek ritkan, lakosok alig. Ebedunket a Bluff (bl0ff?) nevu helyen toltottuk, ahol a helyi muzeum bemutatta az elso telepesek hazait, eletet. Utana amerikait ettunk (az elozo napi mexikoi, majd olasz konyha utan): chicken barbecue (grill csirke).

Most epp egy csodas helyen kempingezunk: Monument Valley, a sziklavolgy, ahol a Marlboro reklamok fotoi keszulnek (lsd a fotot rolam Marlboro nelkul). Masnap jarjuk be a volgyet, keresunk indian kezmuveseket, ekszereket, vasarolnivalot. Kozben indian falvakon vezet at az utunk, ahol eleg mostoha korulmenyek kozott elnek, pl. lattunk gyerekeket az utcan, a porban jatszani. Kovesut sehol, epp a korabbi eso nyomait lattuk, ami ozonvizszeruen elmosta a tajat, az utat. A fenti kepen epp turistakra varakozo indian (navajo) lovasok.
A kornyek olyan, mint a Flinstones diszletei: hihetetlen voros szinu gombolyitett sziklafalak, nehany zold noveny, sivatagi homok.

A hoseg elviselhetetlen, 38fok (91 Fahrenheit) arnyekban. Klima az autoban, a szallason, az etteremben, plussz 3 liter innivalo a minimum.

Legkozelebb Arizonabol jelentkezem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése