2010. szeptember 11., szombat

Networking

Meg mielott barki felreertene: a networking nem internetes munkat jelent, bar arrol is tudnek es talan fogok is irni. A networking atvitt ertelemben (s szakmai kifejezeskent) a kapcsolatepitest jelenti.

Epp a heten az egyik oramon lattam egy erdekes statisztikat. A sikeres vezetot az kulonbozteti meg a hatekony vezetotol, hogy joval tobb idot (csaknem a munkaido felet!) szan networkingre, azaz kapcsolatepitesere. Jogosan merul fel a kerdes, na mar most akkor celeb-managerkent a kontaktokra, hirnevre torunk, vagy pedig a munkankat akarjuk normalisan elvegezni.

Az en valaszom valahogy igy hangzik: akarhatunk tokeletesen jol dolgozni (ahogyan en is tettem), de nem feltetlenul erjuk el a sikert, a tovabblepest, mert nem menedzseljuk magunkat, s nem epitjuk a sajat johiruket (self-marketing, on-PR).

Nos, en tanulva az esetbol igyekszem jol vegezni a dolgomat, de kozben a kapcsolatepitesre is torekedni. Most, hogy szinte minden otthoni szalat el kellett vagnom, s ujra epitenem a kapcsolataimat, itt a tavolban, igyekszem ezt ugy tenni, hogy azok ne csak az ittletem alatt legyenek hasznosak, hanem akar a jovoben, hazateresem utan is!
Elertem egy olyan szintre, mind emberileg, mind szakmailag, hogy most mar pontosan tudom, mit akarok, mi jo nekem, s abba az iranyba tartva megvalogatom az embereket, informaciokat is, hogy biztosan celba erjek.

Nehany konkret pelda a kozelmultbol.
Joban lehetnek itt az osszes magyarral, akit az utamba sodor a szel. Viszont igy feloldodnek az itteni magyar kozegben, s amellett hogy az angolom se halad, magam se haladok a kituzott cel fele. Ehelyett azokkal a magyarokkal kapcsolodom, akik szakmailag elore tudnak lenditeni, vagy akiknek en tudok lenduletet adni. Igy pl. keresem a kapcsolatot az egyetemen tanito magyar professzorokkal (mert ilyen is van, tobb is!), ill. a magyar temak, s az altalam kepviselt ertekek irant erdeklodo tanarokat is probalom megtalalni. S mondhatom, sikerul!

Ja, jo talalmany az internet, mert itt kozvetlenul, virtualisan is epitheted a kapcsolataidat. Egy dolog az iwiw es a facebook, masik pedig a LinkedIn, ahol a velem azonos szakmai erdeklodesu emberek halozataba kapcsolodhatok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése