2010. szeptember 24., péntek

Hospital(ity)

A Cleveland Clinic legendás kórház, nemcsak a városban, hanem az egész USA-ban. Amerika legjobb kórházai között tartják számon, ami nem rossz értékelés.

A városban autózva sorozatosan a klinika épületeit találom. Már messziről látni a világito névtáblát, az épületet, a hatalmas parkolóházakat. Maga a klinika központja, a campus a belvárosban található. 4o.ooo ember (!) dolgozik itt, s évente 13 millió beteget látnak el! S teszik ezt egy nagyon jól szervezett, profi rendszerben, ahol a beteg vendégnek érezheti magát.
A legnagyobb különbség már belépés után látszik: a váró, a hall inkább hasonlit egy ötcsillagos szállodára, mint egy kórházra. Semmi hófehérség és fertőtlenitő szag. Sőt: mintha egy modern galériában járnánk, a falakon kortárs festők, fotósok képei, szobrok sorakoznak.
Az emberek mosolyogva fogadnak. Vannak önkéntesek, akik azért ácsorognak itt egész nap, hogy köszönthessenek és megkérdezzék, hogy vagy.
A szolgáltatás nem merül ki a betegkezelésben. Van itt több hotel (intercontinental), az alagsorban úgy érzed magad mint egy bevásárlóközpontban: üzletek (ajándék, újság, borok), éttermek (van itt Starbucks, McDonalds).
S a beteg sem érzi magát elveszettnek a rendszerben: rögtön belépés után bejelentkezik, s utána egymásnak adják őt az orvosok, nem neki kell keresnie, hogy éppen hová menjen és mikor.

Szóval lenne mit tanulnunk az itteni szervezésről, motivációról, beteggyógyitásról. Elég nehéz belegondolni, hogy otthon milyen körülmények között gyógyitják (?) a betegeket, s hogy milyen feltételek között kénytelenek dolgozni a legendásan profi orvosaink és nővéreink. A fizetéseket már meg sem merem emliteni: itt az orvosok ugyanúgy hosszú éveket töltenek a tanulmányaikkal, mint otthon, csak éppen a képzés diját ők fizetik. Viszont van esélyük azt kifizetni, mivel garantáltan magas fizetést kapnak majd gyakorló orvosként. S garantáltan nem lesznek fásultak és rosszkedvűek, amikor a hatszámjegyű éves dollárösszegért rá kell mosolyogniuk a betegre és megkérdezni tőle hogy van.

http://my.clevelandclinic.org/default.aspx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése