2010. szeptember 24., péntek

Clevelandben még élnek magyarok?

Ez a cime egy itt kiadott könyvnek. Az itteni cserkészek vezetője szerkesztette, s néprajzi gyűjtés anyagát tartalmazza.
A fenti kérdéssel próbál a könyv választ adni arra, hogyan érkeztek ide a magyarok, hogyan illeszkedtek be, hogyan igyekeztek megtartani a magyar szokásokat. Kis történelemlecke ez, még élő emberek által elmesélve.
Pár éve a Regös csoport fiatal tagjai (ők a cserkészeten belül a hagyományőrzést végzik) megkérdezést végzett az idősebb generáció körében. Kérdés volt példálul, hogy mire emlékeznek Magyarországról, miért jöttek el és hogyan, milyen volt a beilleszkedés. Sorra elevenednek meg a hagyományt teremtő bálok, szüreti mulatságok, karácsonyi betlehemek, húsvéti locsolások. Képek illusztrálják a fentieket. Elég vicces látni, amikor magyaros gúnyában épp locsolkodni indulnak a fiúk, miközben a háttérben a belváros felhőkarcolói magasodnak...
Szeretem az ilyen irásokat, mert testközelbe hozza a történelmet, az egyszerű emberek életét. A könyv segit megérteni azt is, hogy mikor és miért jöttek ide a magyarok. S hogy miért maradtak itt, és hogy miért őrzik még mindig a múltat, a hagyományokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése