2010. szeptember 11., szombat

Master versus MBA

Ideutazasom elott a nagy kerdes ez volt: ha mar masoddiploma, akkor milyen? Illetve csak a diploma a lenyeg, vagy a kepzes es a kint-tartozkodas maga?

Az otthoni morfondirozas, palyazat es felveteli keszules eredmenye az lett, hogy az eredetileg kinezett es kitervelt MBA (Master of Business Administration) kepzes helyett egy masik, specializaltabb mesterkepzesre jottem.

De mit tud a sokat csodalt MBA es mit tud egy specializalt kepzes?
Sokat olvastam az MBA-rol, voltam errol szolo tajekoztato rendezvenyen, hallgattam eloadasokat. Az MBA presztizse nagyon jo, pl. neves cegek neves szakemberei megalapozott tudasukat koronazzak meg ezzel a diplomaval. Az MBA kereteben vegulis egy rovid ido alatt (1-1.5 ev) szerezheto meg egy atfogo tudas a kozgazdasagtan 0sszes teruleterol. Elonye, hogy sokretu, esettanulmanyokon alapszik, hatranya viszont, hogy nem specializalt, s attol hogy elvegzed, meg nem jar rogton ugyvezetoi pozicio es felsovezetoi fizetes.

De mit tudhat egy specializalt kepzes? Mi van ha szakbarbarra nevel? Nem maszok ki a meglevo szerepembol, szakmambol? Ezek a kerdesek meltan merultek fel bennem a tanulmanyaim kezdete elott.
Az itteni kepzesemmel a kommunikacio 'mestere' leszek. S nemcsak magyarul, hanem angolul, amerikaiul, a kommunikacios szakma fellegvaraban, Amerikaban! Cleveland, Cincinatti a ket ohioi varos a kommunikacios szakma kozeppontja, itt kepzik, treningelik a legjobb teveseket, radiosokat, ujsagirokat. Az en sulim is ezt a vonalat koveti, erositi.
De mit tudhatok en, tapasztalt marketingeskent es kommunikacios szakemberkent tanulni? Nos, talan jo lesz kivulrol megmerni a tudasom, kreativitasom, hogy mennyire allja meg a helyet egy idegen kozegben. Jo lesz megtanulni celzottan uzenetet gyartani, ervelni, amit az amerikaiak olyan profin csinalnak. S a vegen jo lesz egy kis palyamodositassal uj iranyt venni az otthoni terepen.

...

Vegezetul egy vicces sztori a temahoz. Epp Chicagobol utaztam Denverbe, amikor a gepen beszelgetesbe elegyedtem az egyik utitarsammal. Kiderult, hogy Chicago egyik egyetemen tanit szamvitelt, igy van ralatasa az amerikai oktatasi rendszerre, a diplomak ertekere. Arra a ketelyemre, hogy talan jobb lett volna MBA-ra mennem, ezt valaszolta:
"Ha a Starbucksban (itteni kavezolanc) akarok felszolgalni, akkor nyugodtan vegezzek MBA-t. A sok abrandos MBA-hallgato azt hiszi, hogy a diplomaval a kezeben ropkodnek majd az elso osztalyu allasajanlatok. Hat nem. Viszont ha van egy szakmam, s azt megfejelem meg specializalt kepzessel, akkor szamithatok arra, hogy a szakmam mestere leszek, s nem varom, hogy az olembe hulljon a szuper munka, hanem megtalalom a nekem valo feladatot."

...

Nos hat igy megnyugodva dolok hatra, talan megterul a befektetett energia.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése