2010. szeptember 7., kedd

Inkubator


Meg otthon, Budapesten vetitettek egy erdekes filmet, aminek Inkubator a cime. Egy amerikai magyar lany, no, Pigniczki Reka rendezte. Ujsagirokent arrol forgatott filmet, dokumentum jelleggel, hogyan elnek az Amerikaban szuletett magyarok, akik identitasukat a vasarnapi iskolaban es a cserkeszetben erositik, epitik.


Inkubator a cim, mert amolyan inkubatorban elnek ok. Nehez az identitasukat meghatarozni. Mikozben magyarul beszelnek (nehanyan eros amerikai akcentussal), s Amerikaban elnek, megis magyarnak valljak magukat es minden erejukkel igyekeznek ez a magyarsagot apolni.


Egy ilyen erofeszitesuk az itteni magyar cserkeszet, hetvegi foglalkozasokkal, nyari taborokkal. Egy ilyen cserkesztaborban eloadtak 25 eve az Istvan, a kiraly rockoperat. Most, 20 ev mulva ujra osszejonnek, hogy az egykori tizenevesek immar csaladoskent, szulokent ujra betanuljak es eloadjak a musort. Kozben jonnek a regi emlekek, az erzesek, a valtozasok. Van aki mar alig tud magyarul, s bar konnyebb neki angolul riportot adni, az eneket megis tudja magyarul.


Meghato volt ezeket a kepeket latni, a vallomasokat hallani. Nem egyszeru amerikai magyarnak lenni, hiszen nem vagy teljesen amerikai, de magyar sem.


Ajanlom mindenkinek, aki ralatast szeretne kapni az itteniek eletere, lelkuletere. Lentebb a filmelozetes.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése