2010. szeptember 15., szerda

Erdon, mezon, ket kereken


A hetvegen fantasztikus kirandulast tettunk. Vasarnap delutan a heti munkatol es tanulastol megfaradt, friss levegore vagyo magyar kulonulet 3 lelkes taggal elindult felfedezni a Cleveland melletti erdoket. S talaltunk sok csodat!


Azt hiszem jo lesz itt nekem. 10 percre lakom a fent nevezett nemzeti parktol, ami a nevet a Cuyahoga folyorol, s annak volgyerol kapta (Cuyahoga Valley National Park). Jomagam rogton az erdoszelen lakom, ahol reggelente ozeket latni az uton, vadludak tanyaznak a kozeli tonal, s egy kispatak csorgedezik a hazak kozott (az utcam neveben is benne van Meadow Brooke).


Szoval kirandulas. Kiindulasi pontuk egy csodas viadukt alatt volt, ez a State Road Bridge. Alatta a Cuyahoga folyo kanyarog, s kis erdei vasut fustol. Szo szerint, hiszen a hetvegen epp gozmozdony huzta a szerelvenyt! Lehet itt bicajozni, futni, setalni, vagy eppen a kijelolt utakon lovasturazni. Mi gyalog kezdtuk, majd bicajjal folytattuk.

Kisebb hegyek, dombok szegelyezik a volgyet, benne kanyarog a folyo es annak sok kis aga, patakja. Korabban egesz csatornarendszer volt itt, azon szallitottak az arut. Meg megvannak a zsilipek, kis kikotok.

Az erdo kezd szinesedni, csodas itt a taj havasan telen, vagy zolden nyaron. Jo volt tekerni a kiepitett utakon. Bar hianyzott az otthoni bicajom, majd probalok szerezni egy rendeset ide is (most jo penzert kolcsonoztem egyet).


A volgy kozepen van Peninsula telepules, ez volt a fo szekhelyunk. Innen lehet eszaknak es delnek turazni. A varoska olyan bekebeli, New England stilusban epult dimbes-dombos telepules. Verandas fahazak, kis tornyos karcsu templomok, hatalmas farmhazak. Tisztara nyaralohangulat.


Az igazi meglepi, hogy van itt egy farm, aminek a neve Szalay`s! Igen-igen, magyarok sokadik generacioja mukodteti, hatalmas piacszeru uzlet, ahol minden kaphato, ami kornyeken terem. Szezonja volt most a kukoricanak, almanak, kortenek.


Ha meg akartok szepet latni, nezzetek meg a park honlapjat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése