2012. január 9., hétfő

Értelem és érzelem

Jane Austen korábban nem volt a kedvencem. Kicsit vontatottnak, mesterkéltnek tűntek a történetei, a szereplői pedig inkább a messzi régmúltból megjelenő vicces figurák voltak, mintsem hihető alakok. Most újra láttam az egyik regényéből készült filmet, az Értelem és érzelem nagyszerű történetét, s a véleményem sokat változott. Talán nekem is érni kellett a témához, a szereplők személyiségének mélységéhez. Most már értem (és érzem), hogyan harcol egymással értelem és érzelem.

A film után kaptam egy könyvet. Kedves barátnőm ajánlotta, Jane Austen's Guide to Dating a címe, vagyis Jane Austin randikalauza. Az írója egy angol professzor, aki a saját maga nehézségein, az ismerősei tapasztalatai alapján rájött, hogy mennyire igaza volt Jane Austennak, aki évszázadokkal ezelőtt írt regényeiben ma is jól használható útmutatót ad az ismerkedéshez, udvarláshoz, az igazi megtalálásához.

A könyv tartalmaz egy tetsztet is, ami alapján tisztázhatjuk, hogy melyik regénybeli nőalakra hasonlítunk, s ki az ideális férfi számunkra. Az én eremdményem alapján leginkább Elisabethre hasonlítok a Büszkeség és balítéletből. Elisabeth szigorú a kapcsolataiban, ám szórakoztató és szókimondó egyszerre. Az ő ideálja Mr Darcy ugyanabból a regényből, illetve Henry Tilny a Northanger pátságból, s Wentworth kapitány a Meggyőző érvekből. Ezek az urak jómódúak, céltudatosak.

Lássuk, mik a legfontosabb szabályok Jane Austen szerint:
1. Ha kedvelsz valakit, mutasd ki
2. Az érzelmeidet csak akkor mutasd meg a külvilágnak, ha viszonzásra találtak
3. Ne játssz másokkal
4. Higgy a megérzéseidben
5. Ne dőlj be a másik tökéletességének
6. Azt keresd, aki a legjobbat hozza ki belőled
7. Ne házasodj a pénzért, biztonságért, vagy a magány miatt
8. Légy szellemes, de ne cinikus vagy tapintatlan
9. Készülj fel és várd az igazit
10. Ha szükséges, dorgáld meg a párodat

A könyv nagyszerűen ismerteti a fenti szabályokat. A regényekben található hősök életén, szituációin keresztül mutatja be hogyan viselkedjünk, vagy mit kerüljünk el. Pontokba szedve, tömören közli a lényeget az egyes fejezetek végén.

Mr Darcy, hol vagy?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése