2012. január 22., vasárnap

Amerika Edward Hopper képein



Az egyik postai bélyegen egy érdekes fotószerű festményre lettem figyelmes. Ki lehet az alkotó? A modern, letisztult tengerpartot ábrázoló pasztellképet a realista amerikai festő, Edward Hopper készitette a 3o-as években. Gyorsan utána is néztem, hogy ki ő.

Mig Ansel Adams fekete-fehér fényképeken örökitette meg a 2o. század Amerikáját, addig Hopper szines festményeken tette ugyanezt. Két különböző technika, ám mégis ugyanaz az üzenet: amerikai tájak, városok, a végtelen tér, s az ember semmisége. Mig Adams fotóin szinte nincs jelen emberi alak, addig Hoppernél a városi festményeken mindig van emberi szereplő. Ám ezek az emberek igencsak magányosak: vagy egyedül vannak a képen, vagy ha többedmagukkal, akkor is az egyes emberek magányossága érezhető.

Az egyik legismertebb Hopper kép az Éjszakai baglyok cimet viseli (Nighthawks), ez a modern nagyvárosi amerikai élet tükörképe is lehetne. Éjszakai bár, a pultnál magányos férfiak és nők. Nincsenek egyedül, ám mégis magukban vannak. Ez lenne a modern Amerika?

A nagyvárosi képek mellett Hopper megörökitette a vidéket, a tengert. Kedvenc motivumom, a világitótorony is megjelenik nála. A pasztellszinű képeken érezhető európai útjainak hatása. Nagyon értett a fényhez, az éjszakai lámpák fénye szinte fényképszerű a képein.

Élőben még nem volt szerencsém látni a festményeket, de hamarost erre is sor kerül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése