2012. január 29., vasárnap

Vietnám, háború

A 2o. századi amerikai történelemből nem tudjuk kihagyni a vietnámi háborút. Oly sokat hallottam róla, láttam filmeket, s mégis, még mindig felfoghatatlan és érthetetlen számomra.

A héten két dolog is aktuálissá tette ezt a történelmi eseményt. Egyetemünk jóvoltából újra szinházba keveredtem (köszönet Angie barátnőmnek és a JCU-nak). A clevelandi Playhouse Square idén játssza a Hair musicalt. A hippi darab nem a kedvencem, viszont szeretem a slágereit. S az üzenete ma is szól, például "Let the sunshine in". Főhősei a hetvenes évek hippi fiataljai, akik az átlagos és szürke élet és a vietnámi háború ellen is tüntetnek. Itt egy rövid klipp a musical filmváltozatából.

A szarvasvadász (The Deer Hunter) cimű film 1978-ban készült. Számos dijat, Oscart is kapott, fő szerepben Robert de Niro és Meryl Streep. A filmre amiatt lettem figyelmes, mert több jelenetét Clevelandben forgatták. Átlagos amerikai fiatalok hétköznapjait mutatja be: szláv bevándorlók leszármazottjaként hogyan élnek egy amerikai kisvárosban, hogyan dolgoznak egy acélgyárban, majd hogyan keverednek bele a vietnámi háborúba. Itt egy video, ami bemutatja az Ohióban forgatott jeleneteket.

A vietnámi háborúba az USA 1965-ben kapcsolódott be katonáival, s csak 1973-ban vonultak ki. A 8 évig tartó gerillaharcban több mint 58 ezer amerikai katona esett el, s többmillió vietnámi halt meg.
Volt értelme a harcoknak? Az emberáldozatot milyen célok érdekében lehet bevállalni? Amerikának van joga rendet és békét teremteni még véráldozat árán is?
A háború nem mondható eredményesnek, hiszen az amerikaiak kivonulása után két évvel az északi kommunista vietnámi erők átvették a hatalmat, s létrehozták a Vietnámi Kommunista Népköztársaságot. Mintha a történelem ismételné magát, idén Irakból, a közeljövőben Afganisztánból vonulnak ki az amerikai csapatok, s a béke s a demokrácia még várat magára ezekben az országokban....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése