2012. január 15., vasárnap

Báthory Erzsébet - Legenda vagy valóság?

Egy igen érdekes könyvet találtam odahaza, gyorsan el is olvastam. Báthory Erzsébet. Egy asszony élete a cime. Szerzői neves történészek, Lengyel Tünde és Várkonyi Gábor.

Báthory Erzsébet a 16-17. században élt. A hires Báthory család sarja, Nyirbátorban született. Fiatalon Nádasdy Ferenc nádor felesége lett, akivel a Dunántúlon, a mai Ausztria, Szlovákia és Magyarország határán élt, onnan igazgatta birtokait. Férje halála után ő felelt gyermekeikért, s birtokaikért. Egyedül élt egyik várkastélyában, s életéről horrorszerű történetek keringtek.

A legenda szerint az egyik szolgálólánya fésülködés közben véletlenül meghúzta a haját, erre ő azt megütötte. A lány arcáról kiserkenő vér az úrnő bőrére hullott, s rögtön megfiatalodott. Ezt követően a pletykák szerint többszáz fiatal leányt kinzott és gyilkolt meg. Ellene kihallgatás-sorozat indult az új nádor, Thurzó György vezetésével. A környező falvak parasztjait, nemeseit, lelkészeit hallgatták ki, s szinte mindenki az úrnő kegyetlenségeiről számolt be, igaz csak hallomásból tudtak a gyilkosságokról és a lányok eltűnéséről.

A mostani könyvben a szerzők a legendák mögé néztek. Bizonyitékokat kerestek, próbálták megfejteni, mi igaz a szörnyű történetből, s mi az alapja, az oka a Báthory legendának. Jogászokat, birókat kérdeztek meg, levéltári anyagokat, kihallgatási jegyzőkönyveket, levelezéseket kutattak. Végül igen kevés kézzel fogható bizonyitékot találtak. Elképzelésük szerint, Báthory Erzsébet ellen a Habsburg király, a az őt támogató nádor inditott hadjáratot, elsősorban birtokai és politikai ereje miatt. A véres történetnek lehetett alapja, akkoriban engedélyezve volt a szolgák testi fenyitése, illetve az is elképzelhető, hogy az eltűnt lányok betegségnek vagy éppen magzatelhajtásnak estek áldozatul, ugyanis az úrnő köztudottan gyógyitotta is a népet. Egyetlen halálra sincs konkrét bizonyiték, az eltűnéseket senki nem jelentette, holttestek nem kerültek elő.

Szóval a lengenda már Báthory korában élt, s él ma is. A történet számos filmen, regényben megjelenik. Az egyik legutóbbi filmet még nem láttam, de szivesen megnézném, mivel ebben is a valóságot, s nem a legendát erősitik a készitői.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése