2010. november 7., vasárnap

Ha magyarosat ennél Clevelandben


Ha magyarosat ennél Clevelandben, akkor nem kell messzire menned. Elég ha betérsz hozzánk, a vendéglátó családomnál minden nap finom magyar főtt étel vár az asztalon.

Többet eszem itt házikosztot, mint otthon, a budapesti létem során. Sorra jönnek a kedvenceim: borsóleves, húsleves, túróscsusza, rántott husi. Szóval anyukámnak nem kell aggódnia, hogy éhezem, vagy lefogyom. Sőt, néha magyarétel mentes napot tartok, hogy ne legyek ennyire elkényeztetve.
Aztán a házunkon kivül is sok esély van magyarosat enni. Mint irtam, havonta legalább egyszer van valami magyar rendezvény, ahol a fő vonzerő a magyaros étel. Voltam igy a templom által szervezett szüreti bálon, cserkésznapon, 56-os megemlékezésen, s mindenütt jobbnál jobb finomságokat szolgáltak fel. Nem ritka, hogy egy-egy magyar közösség, gyülekezet kolbászt és hurkát tölt, lángost süt, vagy éppen csigatésztát készit. Ipari méretekben, megrendelésre.

Vannak ám hivatalos magyar étek 'terjesztő' vállalkozások is. Például magyar konzervgyár (Bende), akinek a termékeit megtaláljuk az üzletekben. Befőtteket, lecsót, baracklekvárt.

A vásárcsarnokban pedig van magyar stand (Lovászy), ahol magyar hentesárut, hurkát, szalámit lehet kapni. Mikor ott jártunk, kigyóztak a sorok.
A múlt héten sikerült kipróbálnom az itteni magyar éttermet, a Balatont is. Mondhatom, fenséges volt! A hire már megelőzte, a thai diáktársam hivta fel a figyelmem, hogy ő ott eszi a legfinomabbat Clevelandben. Nem is csalódtunk: az otthoninál jóval nagyobb adagok (pedig a magyar éttermek sem aprózzák el), nagyon gazdagon elkészitve. Székelykáposztát ettem, a fenti képen a kisadag látható. Az étterem profin működik, mikor mi jártunk ott is tele volt, érdemes asztalt foglalni előtte. Az árai a diákzsebnek drágák (egy főétel 13 dollárnál kezdődik), de a minőséghez képest még mindig elfogadhatóak.

Az éttermen kivül több cukrászda is működik a városban. Eddig a Farkast próbáltam ki, ahol még az alapitóval is összeismerkedtünk. A bácsika ugyan már eladta az üzletet, de még visszajár a vevőket istápolni. Érdekesség, hogy két amerikai srác működteti, az ő neve alatt, az ő receptjeivel. Fenséges a krémesük (kicsit töményebb, édesebb, mint otthon, de friss és finom), készitenek Dobostortát, Eszterházyt, bejglit.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése