2010. november 14., vasárnap

Amerikai foci

Már rég akartam az itteni sportokról irni. Ugyanis itt sok minden szól erről.
A napilapokban hosszabb a sportrovat, mint a belföldi és külföldi hirek együtt. A belvárosban a felhőkarcolók közvetlen szomszédságában vannak a stadionok, jelezve, hogy a város fontos részét képezik. A pubokban, éttermekben egyszerre minimum 4 kivetitőn futnak különböző meccsek.

A három nemzeti sport (baseball, football, golf) közül most az amerikai fociról irnék.
Miféle sport ez, aminek még nevet találni sem egyszerű? Itt football-foci, otthon rugby-rögbi. Ami nálunk a foci, az itt soccer.

S mik a szabályok? Be kell, hogy valljam, nem tudom a játék menetét. Egyik itteni ismerős eképpen magyarázta: az európai fociban a labda nem mehet a pályán kivül, itt pedig nem érhet a pályához. Ugyanúgy két csapat játszik, csak a rúgások helyett a labdát főleg kézben viszik, előretörve az ellenfél sorain.

A foci fontossága még a tanulmányaimba is bekúszik. A business órámon Harvard esettanulmányokat dolgozunk fel, s már több is volt focis témájú: hogyan motiválnak az edzők, hogyan alakitják ki a játékosok fizetését, hogyan egyezkednek a játékosok és a menedzsment - ilyen és hasonló kérdések.
S épp az egyik ilyen órán egy filmrészletet is megnéztünk, ahol az alábbi hangzott el: 'A foci (európai) az úriemberek sportja, de huligánok játszák. A rögbi (amerikai foci) a huligánok sportja, de úriemberek játszák.'

Hát, nem tudom mennyire sikerült közel hoznom ezt a témát. Azt hiszem el kell mennem egy focimeccsre. Egyik ismerőssel beszélgetve sorra vettük, mit nem szabad kihagyni amerikai tartózkodásom alatt. A focimeccs volt az első, amit javasolt. 'It is a must.'

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése