2010. november 12., péntek

Egyetemi misszió

Az egyetemem fő missziója, küldetése két szóval fogalmazható meg: vezetés és szolgálat (leadership and service). Ugyanis az egyetem fő célja, hogy olyan embereket képezzen, akik a jövő vezetői lesznek cégeknél, non-profit szervezeteknél, s emellett valamit vissza is adnak az emberiségnek, vagyis szolgálnak.
A fenti mission statement az egyetem honlapján is elolvasható.

Több oka is van annak, hogy most erről irok.
Egyrészt két különböző tárgyam keretében is az volt a feladatom, hogy irjam meg a magam 'hitvallását', mission statement-jét. Nem is olyan könnyű néhány szóban, egy mondatban elmondani, hogy mi végre vagyok a világon, s mik a jelenlegi és hosszútávú céljaim.
Másrészt tegnap több alapképzésen részt vevő diák előadását hallgattam meg, akik a saját 'hitvallásukról' beszéltek. S érdekes módon az ő küldetésükben is ott volt a két kulcsszó: vezetni és másokat szolgálni.
De lehet ezt a kettőt egyszerre csinálni? Hogyan?

Először is nézzük meg mi a vezetés, a leadership. A vezető nem csak feladatokat oszt szét és embereket irányit, hanem oda is figyel az embereire, ismeri őket, s ezáltal tudja őket motiválni. Ez különbözteti meg a vezetőt egy szimpla menedzsertől: nem magára figyel, hanem másokra.
S mit jelent a szolgálat? Valami önzetlen, önkéntes tettet, segitségnyújtást, a tudásunk, erőnk, hatalmunk felhasználását valami jó célra. Ez annak felismerése, hogy van valamink, valami többletünk, amit másoknak tudunk adni.

A fent emlitett diákok a maguk 2o évével időben felismerték: nem elég tanulni és elméletben beszélni mások vezetéséről, hanem csinálni is kell. Erre pedig nincs jobb mód, mint valamelyik szervezetnél önkéntesként szolgálni. Igy kapcsolódik össze az elmélet és a gyakorlat, a lélek és a szellem. S igy születnek meg a jövő vezetői, akik remélhetőleg jobb irányba kormányozzák ezt a világot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése