2018. június 2., szombat

George Town, de most Malajziában

Jártam az amerikai Georgetownban, ami Washington D.C. külvárosa és egyetemváros. Biztosan van ilyen nevű város Angliában és Ausztráliában is, de hogy Malajziába hogy kerül ez a név? Elárulom.


A brit gyarmatosítók Penang szigetére helyezték az egyik régiós központjukat. Ez a sziget Malajzia északnyugati részén található, nem messze a thai határtól. A sziget azért stratégiai fontosságú, mert itt vezet az a csatorna, amin keresztül a hajók Indiát és Kínát összekötötték már a középkorban, s mindmáig fontos ennek a helynek a szerepe a világkereskedelemben.

 

George Town így angol nevet kapott. Ráadásul pár éve UNESCO Világörökség része! Malajziában két város áll oltalom alatt, a másik Melakka, ott is jártunk! Mindkettő a történelme, a gazdag építészete és a sokszínű lakossága miatt kapta meg ezt a védettséget. Amikor képeket láttam a városról az utazás előtt, tudtam, hogy ezt látnom kell. Ott töltöttünk 4 napot, de tudom, hogy ide még vissza fogunk jönni!


A városban kb. 200 ezer fő él, messziről látszódnak a toronyházai, amik kb. 40 szintesek, a legmagasabb 60 emelet. A toronyházak tövében viszont ott az óváros, egy-kétszintes régi házaival, keskeny utcáival, bazársoraival.



A felfedezőtúrát a parton kezdtük. Itt található két régi kormányzati épület, amit még a britek építettek. Óriás zöld park, s persze egy erőd, a Fort Cornwallis (még egy angol név), ahol ágyúsor figyeli a vizet. A közelben Viktória királynő uralkodásának jubileumára emeltek egy óratornyot. Eddig akár valamelyik történelmi angol városban is érezhetnénk magunkat. De ha tovább megyünk a parton, a kompkikötő közelében kezdődnek a kínai halászfalvak, ez már valóban Ázsiára utal.



Clan Jetties a neve a cölöpökre épített faházakból és deszkautcákból álló résznek. Ez már Kína! Itt találjuk a legolcsóbb turistáknak készült szuveníreket. A főbejártatnál természetesen kínai szentély, vörös lampionok. Az utcasor végén kikötő és egy másik templom. Máig kisebb halászcsónakokat használnak.









A parti cölöpvárosból a "szárazföldi" Little China részbe érünk. Itt a környező utcákat üzletek, éttermek, galériák szegélyezik, kínai feliratok, ízek, arcok. sziget kínai lakosságát Baba Nyonya-nak nevezik, ami egy maláj-kínai "népcsoport", öltözetükben keveredik az ősi kínai és az átvett helyi, ételeik, szokásaik is vegyesek.
 








És észrevétlenül már át is érünk Little India városrészbe, ahol az utcán hangosan szól a bollywoodi zene, szárit árusító üzletek és indiai kifőzdék jönnek. Mi pedig pár órára Indiában járunk, ahol szárit próbálunk, csilivili ékszereket nézünk, vásárolunk, s persze indiait eszünk. Itt már hindu templomok vannak, színes ember-állat istenekkel, virág,fonatokkal.





 S ne feledjük, hogy azért Malajziában vagyunk, s bár a sziget lakossága többségében kínai (70%!), azért vannak muszlim malájok. Napjában többször hallhattuk az imára hívó hangot, s több mecset mellett elhaladtunk.







A keresztény templomokról nem tudtam képet készíteni. Az autóból többször is láttuk a metodista, baptista, adventista, vagy éppen lutheránus templomokat, melyek stílusa is a korábbi korokat idézi.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése