2018. június 30., szombat

A Trónok harca nyomában

Általában nem rajongok a sorozatokért. Nem nézek tévét, nem várom hétről-hétre az újabb részeket. Viszont a Trónok harca kivétel. Az elmúlt ősszel-télen végignéztem az eddig 7 évad csaknem 60 részét.

Amikor Belfastba utaztam nem igazán tudtam, hogy a filmsorozatra bukkanok. Viszont első este ellátogattunk a város központjában lévő turisztikai irodába, ami tele volt Trónok harca könyvekkel, fotókkal, ajándéktárgyakkal. A készséges alkalmazottak kérdésemre, hogy milyen túrát ajánlanak, előhúztak egy összehasonlító táblázatot 5-6 egynapos túráról, melyek a sorozat helyszíneit mutatják be.

Belfastból akár északra, akár délre indulunk, a tengerparton végig a film helyszíneit találjuk.  A konferencia utáni extra napomon egy északi túrára fizettem be, ami kb. 10 különleges pontjára vitt Észak-Írország keleti-északkeleti csücskében. Jó volt, hogy szervezett busztúrát választottam, hiszem az idegenvezetőnk tősgyökeres helybéli lévén sokat sztorizott az észak-írekről, a történelemről, meg persze a filmről.


A sziklás tengerpartot festői öblök szakítják meg. Az öblökben apró városkák, falvak, kikötők, halászbárkák. Az első megálló egy ilyen kis öbölben volt, mégpedig ott, ahol Arya Stark partot ér, hogy az Arctalan Istenek mesterétől tanuljon. A kikötőben fotós tábla jelzi, hogy ez egy ilyen jeles hely, egyébként minden békés, a helyiek komótosan kávéznak, reggeliznek a közeli kávézóban. Egyébként Carnlough a város neve, a Lough itt amolyan öböl.

 

Elhaladtunk több vár mellett, melyek inkább romok. Régi lovagvárak, festői sziklacsúcsokon, kilátással a vízre. A túlsó part Skócia, látjuk is a távolban. Persze a romos várakat a számítógépes grafikusok égbe törő tornyokkal látták el. Mint például az alábbit, ami Dunluce 13. századi vára.


Az egyik félreeső sziklás parton több barlangot találunk. A film nélkül is elég festői a vidék, de tudva, hogy a boszorkánynő, Melisandre itt adott életet a "gonosznak", még izgalmasabbá válik a táj. A barlangok mellett egyébként aprócska település (aminek Cushendun a neve) csodás híddal és régi falusi házakkal. Az udvaron angolkert, varázslatos virágokkal és persze zöld pázsittal.






A túránk fő látnivalója a Giant Causeway (Óriások útja) volt. Ez egy több millió éves vulkán eredményeként jött létre, magas ötszögletű bazaltoszlopok, fekete színben, végig a parton. Ezt a részt ellepik a turisták. A helyszínt megközelíthetjük a víz felől és fent a sziklák tetején is vezet egy panoráma-ösvény. Az egész terület UNESCO Világörökség része.





A másik fő látnivalónk egy kötélhíd (Carrick-a-Rede Rope Bridge) , ami két sziklát köt össze. 300 éve a lazachalászok készítették itt az első hidat, hogy a legszebb halakat kifoghassák. Ma turisták váltanak jegyet arra, hogy átkeljenek az egyszemélyes, szél által mozgatott kötélhídon. Nemcsak a híd szerepelt a filmben, hanem a hídról látható tengeröböl is. A távolban pedig látszódik a Sárkánykő, ahol elvileg az egyik főhős, Jon Snow találkozott a sárkánnyal.















S még nincs vége. Arya egy karakán kiscsaj a sorozatban, aki mindig a maga útján jár. A fővárosból megszökve egy festői fasorral szegélyezett úton vándorolt. Ezt a jelenetet egy golfpálya több, mint 300 éves "beach tree" fasorán keresztül forgatták. A fasor neve Dark Hedges, ottjártunkkor is sokan látogatták. A mi túravezetőnk jelmezeket és kardokat hozott magával, így kedvünkre fotózkodhattuk a film hangulatában. A fák egyébként platánsorra hasonlítanak leginkább.



Nemrég egy vihar miatt több kidőlt, a fájukat a film egyes epizódjainak témájával faragták tele, s az ebből készült ajtók a környék egy-egy jellegzetes épületébe kerültek. Mi egy közeli kocsmában néztük meg a sárkányokkal díszített csodás faragást.


S majdnem elfelejtettem kedvenc hősöm, Jon Snow felségterületét, a Falat (the Wall). Ez a filmben egy 300 méter magas sziklafal, ami több száz kilométer hosszú. Ez a fal képezi a határt a 7 királyság területe és a meghódítatlan, vad területek között, ahol vademberek és élőholtak lakoznak. Nos ez a fal is épp az utunkba esett (Magheramorne Quarry)A valóságban jóval alacsonyabb és rövidebb a sziklafal, az alját fehérre festették, ahogyan a filmben is az örök hó országát jelképezi. Márcsak Jon-nal kellene találkozni...

A lenti kép a látkép a kötélhídhoz vezető útról. A lenti öböl (Larrybone) többször is szerepelt a filmben, a szemközti sziget (Sheep Island) szintén. Egy kirándulópont, s rögtön három helyszín.


Szóval Trónok harca. Az út hatására most újra nézem elejétől a sorozatot. Kutatom az ismerős helyszíneket. Marokkóban már jártam, az agyagvárost láttam, ahol több jelenet is készült. Horvátországban Dubrovnik városában forgattak, na ott még nem voltam. S még Izlandon sem. Az már csak a ráadás, hogy a film benti jeleneteit a belfasti Titanic Studios-ban forgatták...

Trónok harca helyszínek

Videó az észak-ír helyszínekről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése