2018. június 27., szerda

A Titanic fedélzetén

Azt tudtátok, hogy Belfast hajógyárában született a Titanic? Itt tervezték és építették meg, majd 1911-ben itt tették vízre minden idők legnagyobb utasszállító hajóját.


A hajógyár még ma is működik, mostanában inkább szélerőművek turbináit gyártják. Két hatalmas sárga daruja a város jelképe lett. Ezeket a 60-as, 70-es években állították fel, azóta is dolgoznak. A nagyobbik Góliát, a kisebbik Sámson.

A két sárga daru és egy sokat mondó kép: "A kultúra senkire sem veszélyes."

 

Egyik délután a konferencia helyszínéről átsétáltunk a kikötőbe. Belfast nevét a tengeröbölről kapta: a várostól tölcsér alakú öböl vezet ki az óceánra. Emiatt az utasszállításban, teherszállításban, hajóépítésben mindig is fontos szerepet játszott.

Ez a lakóhajó biztonságos messzeségben horgonyoz a jéghegyektől.

Az öböl inkább ipari terület, nem túl festői a kilátás. Azon a helyen, ahol a Titanic készült ma múzeum áll. A múzeum modern formája a Titanic orr-részére utal. A magassága is kb. annyi emeletet mutat, amekkora a hajó volt. Anno 12 emeletnyi (!) magas volt, gondos tervezéssel sok-sok mérnök, vasmunkás, asztalos dolgozott rajta. A múzeum megidézi az építés korát, az építők mindennapjait, s persze bemutatja a luxuskabinokat, az utasokat is.


 A Titanic sorsa az első útján véget is ért. A magyar legénység - valahogy tudat alatt aznap épp tengerészesre sikerült öltöznünk - azonban adott még egy esélyt a hajónak. "Fedélzetére" szálltunk, bejártuk, s nem süllyedtünk el.


A múzeum melletti téren, a flaszteron be van rajzolva a Titanic alaprajza, a mentőcsónakok. Óriási a tér. A zöld felület az elhunyt utasokra utal, arányaiban közte van egy fapallós rész, ami a túlélőket mutatja.

A másik irányban a száraz dokkban egy francia hajó pihen: a Nomadic a Titanic "kistestvére", stílusa hasonló, de mérete sokkal kisebb. Ezt be lehet járni, látni a különbséget az első, második és harmadosztály között. Megnézhetjük a matrózok fülkéit, vagy éppen a rakteret.


A lenti képen egy elegáns, még használatban lévő wc. Valódi porcelán, csodás faborítás és réz wcpapír-tartó. Kipróbáltam. A másik képen néhányan a Titanic utasai közül. Fotók és élettörténetek.














A Titanic legenda lett. Filmek sora készült róla. A múzeum ajándékboltjában ezerféle változatban vásárolhatunk emléktárgyat. Például kapható a Leonardo di Caprio film gyémánt nyakékének változata is.



 Ez pedig már Kelet-Belfast, itt élt sok egykori hajóépítő és kikötői munkás. Az ő emlékükre készült ez a szobor.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése