2018. június 9., szombat

Kuala Lumpur

Lássuk Malajzia fővárosát, ahol ugyan 2 hetet töltöttünk, de egy napos kirándulás keretében tudtuk igazán felfedezni.

 Az óváros bejárata, az út felett egy maláj szimbólum egy játéksárkány (eregetéshez)

 Muszlim stílusú toronyház, ami nyolcszögletű csillag alapra épült, s a külseje is muzulmán motívumokat idéz


A város középpontjában, innen indult el a fejlődése a 19. század közepén. Itt találkozik a két folyó, ami a város nevét adta: "sáros összefolyás"

A város csaknem 2 milliós, folyamatosan növekszik, utakat, metrókat, lakónegyedeket építenek. Ázsia egyik legélhetőbb városának tartják, ezért sokan költöznek ide nyugdíjas korukban. A közbiztonság, a tisztaság átlagos, rengeteg az üzlet, az étterem, jó az egészségügyi ellátás. Családok gyerekkel, vagy éppen idősek speciális igényekkel, diákok, fiatal pályakezdők jól megférnek itt.

  
A város brit gyarmati központja, kormányzati épület toronyórával

  
Még mindig britek, krikettpálya és "Gentlemen"s Club" tudor stílusú épülete. Belépés csak az angol férfiaknak volt lehetséges.
 
  
Még mindig brit emlékek, anglikán templom, St. Mary's Cathedral.


Jártunk a Textílmúzeumban, ahol a különböző szövési, hímzési és festési technikákat mutatják be. A batik jellegzetes maláj technika, hagyományosan kézi nyomatot jelent, ahol színenként viszik fel a mintát az anyagra. Persze kötelező volt vennünk valami ruhadarabot, ami így készül...


 
 KL (ez a város nevének rövidítése) tornyai. A mostani fejlesztéseknek köszönhetően még magasabb toronyházak épülnek majd. 
 
 A város jelképe a dupla Petronas torony, ami KLCC (KL City Center) található. Az aljában bevásárlóközpont, koncertterem, fent irodák. 

 A város határában van egy Krishna szenthely, ahol egy hatalmas istenszobor mellett többszáz lépcső vezet a sziklában található szentélybe. A hindu hívők folyamatosan zarándokolnak ide. A sziklatemplom egy természetes hasadék, ahol a csapadék leszivárog a falakon. Bent madarak, majmok és denevérek, meg persze több oltárszerű szobor.














Kuala Lumpur remek kiindulópont Dél-Ázsia felfedezéséhez. Egy ugrás Singapore, Thaiföld, vagy éppen Indonézia. Azt hiszem, ide még visszatérek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése