2018. június 27., szerda

Ez történt Belfastban

Egy valódi és egy könyves utazás. Miközben pár napot egy belfasti konferencián töltöttem, beszereztem egy-két könyvet a város és Észak-Írország történetéhez. A repülőn sikerült elolvasnom Tony Macaulay: Little House on the Peace Line memoárját.

Tony a 80-as években friss diplomás pályakezdőként úgy dönt, hogy a missziós munkát nem a "romantikus" Afrikában végzi, hanem marad szülőföldjén, Belfastban. Egy ifjúsági klub vezetője lesz az ún. Peace Line vagy "békevonal" mentén, ami inkább háborús vonal, napi terrorista támadásokkal, civil halálokkal.

Tony protestánsként (vagyis britként) kezdi el a munkát a katolikus írek által lakott helyen. Ráadásul a munka miatt ide is kell költöznie. Egy lepukkant albérletből költözik újdonsült házasként első otthonukba, egy sorházba, ahol a biztonsági lámpák miatt egész éjjel világos van és az ablakok elhagyatott házakra néznek.

De Tony bízik, hisz, kitart. Rengeteg személyes áldozatot hoz, betegség, házassági problémák, szülei elvesztése sem tántorítja vissza. A cél, hogy összehozza a két oldal ifjúságát, hidat teremtve köztük a megértés és a béke felé. Munkájának azonban nem sok eredménye látszódik: a klubban dolgozók meglopják, sőt van, aki terrortámadás áldozata lesz. Végül feleségével, Lesley-vel úgy döntenek "jobb" megélhetés után néznek és elköltöznek a háborús övezetből.

Tony ismert rádiós személyiség lesz, ahol szintén a békét és a krisztusi értékeket képviseli. Évtizedek múlva 2016-ban írja meg a könyvet, melyből sokat lehet megérteni a "the Troubles" (vagyis zűrök) időszakáról, ahogyan ezt a helyiek nevezték.

Itt van a könyves utazásomról a korábbi blogbejegyzésem. Már a 64. könyves utazáson vettem részt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése