2018. június 30., szombat

Megjöttem Narniából

Nem gondoltam volna, hogy Belfastban ennyi legendával találkozom. A Titanic és a Trónok harca után következzék Narnia birodalma.

Mint kiderült, a Narnia regények írója és megálmodója, C.S. Lewis Kelet-Belfastban született. Őt jól ismerem keresztény körökből, A Csűrcsavar levelei az egyik legjöbb műve, ajánlom a csűrcsavaros észjárású, iróniát kedvelő olvasóknak.

A Narnia-sorozat egy gyerekeknek szóló meseregénynek látszódik elsőre. De "belépve" a ruhásszekrénybe, aminek a túloldala a csodabirodalomba vezet, rájövünk, hogy ez a mű felnőtteknek szól. Tele van keresztény utalásokkal.


Ráadásul a filmváltozat is jóra sikerült, az egyes részekben a főhősöket játszó gyerekszínészek együtt növekednek testben és lélekben is a filmmel.

Belfastban C.S. Lewis Square az íróról elnevezett tér. Hangulatos kávézó és ajándékbolt fogad, ahol a bicikliseknek extra kedvezmény jár. Jómagam egy majd egyórás gyaloglással jutottam el ide, a város szélén található szállásunkról egy hatalmas parkon át jöttem. A téren áll Aslan, az oroszlán szobra. Nem messze a faun. A falakon a Belfastban már megszokott falrajzok, itt kiegészülve üvegberakással, a közeli stúdió munkája.



Kicsit odébb pedig ott az író maga. Lewis, akinek legjobb barátja a szintén csodabirodalmat teremtő másik íróóriás, Tolkien, a Gyűrűk ura kitalálója. S ott van a ruhásszekrény is, szobor formájában, egy kicsit nehéz átjutni rajta, belesni sem igazán tudok. 
 


Narnia trailer

C.S. Lewisról


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése