2018. június 12., kedd

Melaka

Melaka egy történelmi város Kuala Lumpurtól délre a Maláj-félsziget nyugati partján. Egynapos kirándulás keretében látogattunk el ide. Ez a város George Town-hoz hasonlóan UNESCO Világörökség része, s a két hely fejlődése nagyon hasonló.


 Valamiért itt különös kultusza van a Hello Kitty-nek, a helyi városnéző triciklik szebbnél szebb módon voltak díszítve és még zene is szól, ha tekernek...


Mindkét város fontos szerepet játszott a gyarmatosítók számára. Melaka legmagasabb pontján, a kikötőre néző dombon található a portugálok által épített templom, aminek ma a falai állnak még. Előtte a jezsuita szerzetes, Xavier atya szobra, ő hozta ide a katolikus vallást a 17. században, majd innen ment tovább Kínába.


A portugálokat a hollandok követték, az ő hatásukat a templomok falán több emléktábla, holland sírkő őrzi, illetve láttunk a folyó partján Heerren Hous nevű helyet is...



Melakka fontosságát a fekvése adja. Közvetelen tengeri kikötője India és Kína között közlekedő hajók fontos pihenőhelye volt anno és az még ma is, hiszen a kínai fejlesztéseknek köszönhetően a régió Singapore versenytársa lesz. Most új kikötőt és vasútvonalat, utakat építenek, láttuk a fejlesztéseket.


A városban található a helyi szultán palotája. Ez egy tradicionális maláj stílusban épített fa épületkomplexum. Az eredeti leégett, ez a mostani egy utánzat és múzeumként mutatja be a helyi király életét.

 A szultán fogadóterme bábukkal és feliratokkal, hogy ki, milyen szerepet töltött be. 


A város kisvárosi hangulatú. A kis utcákon egymást érik a különböző felekezetek templomai. Egyik sarkon muszlim mecset, majd óriási kínai templom, hindu szentély, vagy éppen keresztény kápolna. Jól megfér itt egymás mellett többféle nép, épp ezért kapott védettséget is.








 Itt épp egy esküvői pár fotózásába csöppenünk

 Tradicionális kínai templom

Háttérben az egyik maláj stílusú mecset, és a frissen beszerzett legyezővel a mi hölgyeink...
 Az üzletsorok nagyon hasonlítanak a George Town épületeihez

Egy kirándulóhajóval a várost átszelő folyón tettünk egy túrát. A folyó keskeny, kecses hidak szelik át, a parton a régi korok épületei mellett modern lakóparkok, vidámpark, vagy éppen ősi kínai falu képe fogad.



 Sok házat érdekes falfestmények díszítenek.

 


A városon kívül, a tengerre épült egy modern mecset. Lenyűgöző a kecses hófehér tornya. A vízre épített épület amolyan terület-visszafoglalás. Kicsit Aladdin mesevilágába csöppenünk itt, még akkor is, ha a szereplők valóságosak.



Melaka mindannyiunk kedvence lett. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése