2011. augusztus 28., vasárnap

Nyári olvasmányok



Az idei nyáron elég sok könyvet olvastam. Köszönhetően a bicajbalesetemből adódó kényszerszabadságnak, valamint a lelassult, kevés munkát hozó nyári heteknek.
Olvastam mindent, amit év közben nem. Romantikus regényt, amerikai ijfúsági irodalmat, üzleti sikerkönyveket és lélekerősítő műveket.

Az egyik legnagyobb olvasmány-élményem Kristin Kimball The dirty life (A piszkos élet) című műve volt. Az írónő a saját sztoriját meséli el, azt, hogyan lett manhattani szingli újságírónőből egy vidéki farmerné. Sosem vágyott vidéki életre, fizikai munkára, ám végül mégis ebben találta meg a boldogságát. Egy riport során került a vonzó, de földhözragadt farmer, Marc birtokára, s aztán elindult benne a gondolat, hogy milyen lenne a természet közelében, egy ilyen férfi mellett élni. Pár hónap alatt eldőlt a sorsa: egy gyors lánykérés után felszámolta new yorki életét és a férfivel elindult a bizonytalanba. Testközelbe hozza hogyan találtak megfelelő birtokot, lovakat, szomszédokat, a termést megvásárló embereket. Hogyan éltek a természetnek kiszolgáltatva, hajnaltól sötétedésig a földeken dolgozva, ám mégis kételyek nélkül boldogan. Szóval vannak még földhözragadt tündérmesék, s van amikor a rögösebb út visz a célhoz.

Egy másik könyvet az egyik kedves gyülekezeti barátomtól kaptam. A Brave hearts (Nagyszerű szivek) női könyv: nő írta nőknek. Amolyan kapcsolatklinika ez, azt boncolgatja, hogyan mennyire kapcsolatigényesek vagyunk mi nők, s létezni csak úgy tudunk, ha kapcsolódunk. Társhoz, gyerekhez, barátnőhöz, közösséghez. Elhessegeti a könyv a közösségen kívüliség gondolatát, mert a magányosak is vágyakoznak a kapcsolódásra. Utat mutat, hogyan kapcsolódjunk, amikor éppen senki sem vesz körül minket, s hogyan találjuk meg magunkban az erőt, bátorságot és bizalmat.

Dale Carnegie műveit magyarul is megtaláljuk. Iparmágnásként, hatalmas cégek vezetőjeként vetette papírra tapasztalatait. A How to win friends and influence people az egyik alapműve, fő elvét ismerteti, vagyis hogyan szerezzen barátokat és hogyan befolyásolja az embereket. A kettő ugyanis nagyon összefügg: ha képesek vagyunk baráti kapcsolatok építésére, akkor ezt a képességet fel tudjuk használni üzleti, haszon céllal is, ügyfelek, kollégák, partnerek megtalálásához és megtartásához.

Két kedves kis regényt említenék még meg. A Little women (Kisasszonyok) Lousa May Alcott regénye, mondhatni kötelező amerikai női irodalom. Filmen is meg lehet nézni, én a regény ifjúsági változatát olvastam el. A varázslatos new england-i tájra, egy család négy lányához repítenek minket a sorok. Emberi értékekről, kitartásról, segítőkészségről ad leckét mindenkinek.
A másik regény egy mai írónő mai regénye. Debbie Macomber regényei már több díjat begyűjtöttek. A Family affair San Fransiscoban játszódik (jó ráhangolódás volt ez az utazásunkra), s azt mutatja meg, hogy két szomszéd között hogyan szövődik szerelem, úgy, hogy az előítéleteik miatt beszélni sem tudtak egymással, a macskáik viszont összehozzák őket. Kicsit rózsaszín a történet, de azért kikapcsolt egy időre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése