2011. augusztus 20., szombat

Amerika termeszeti legjei es csodai


Kalifornia annyi ellentmondassal es valtozatossaggal rendelkezik, mint egyetlen masik allam sem. A szeles tengerpart utan megerkezni a Yosemite parkjaba, majd atkelni a Sierra Nevadan es a hosegben masfel napig autozni delnek, hat ez tobb mint amire szamitottunk. Utunk soran nem terveztunk meg mindent elore, igy tudtunk varatlan csodakba botlani.

Az egyik ilyen csoda a kedvencem. Mono Lake egy hatalmas sos (!) vizu to, melynek vize 2,5-szer sosabb a tengernel, s vizeben nem sok eloleny marad meg. Nehany rak- es legyfaj, no meg vizimadarak tanyaznak itt, a holt vizben. A to magaban nem is lenne annyira kulonleges, viszont a 20.szazadban vizszintje apadni kezdett, partja visszahuzodott, s a szarazra kerult teruleteken furcsa, tufa kepzodmenyek kerultek felszinre. A sos, asvanyi anyagoktol teli vizben jonnek letre a nehol varromra, csipkes sziklara, szobrokra emlekezteto kovek. Egy csodas naplementes setat tettunk itt, sivatagi bokrok es siralyok kisereteben. Egy kicsit a skot felfoldon ereztem magam, legendas tengerparti lovagvarak toveben.

A masik kedvencem valoban Amerika legje: a Mount Whitney az USA legmagasabb csucsa, tobb mint 14 ezer (4000 meter) magas csucsaval! Megmaszni nem tudtuk, viszont a majd 9000 lab magasan levo turistahazhoz es a maszok szamara fontos kiindulasi ponthoz felautoztunk. Csodas vizeses es kristalytiszta to fogadott itt minket, a halakat szinte kezzel ki lehetett fogni. A csucs mellett a kanyargos utrol a kilatas volt meg felfoghatatlan: szemben a voros hegyek, lent a vegtelen forro sivatag, s csak nehany ut kanyarog. Nem veletlen, hogy tobb szaz filmet forgattak itt indianokkal, cowboyokkal es egyeb szuperhosokkel.

Egy masik csoda is a Sierra Nevada teruleten talahato. A Fossil Falls egy "szaraz" vizeses, ugyanis par ezer eve viz zuhogott ott, ahol ma mar csak a kanyon sziklait talaljuk. Nem is akarmilyen sziklakat: feketek, lyukakkal. Ugyanis ezek egy mukodo vulkan lavajanak megkovult reszei. Mit talalunk itt evezredek mulva?

Utunk soran nem tertunk ki a hires Death Valley-be, a Halalvolgybe. Ez a kosivatag a vilag legforrobb helye, evi atlaghomerseklete 115 Fahrenheit, ami Celsiusban 50 fok folott van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése