2010. július 1., csütörtök

Joy at work


Két könyvet olvastam mostanában, mindkettő a munka lélektanáról, az "élvezetes" munka mikéntjéről ír.

A Joy at Work egy sokat megélt felsővezető irománya, rengeteg saját tapasztalattal, esettanulmánnyal tarkítva. Azt boncolgatja, hogy mitől lehet a munkát élvezni, a munkahelyen motiváltnak lenni, ill. hogyan tudják ezt az illetékes vezetők elérni.
Nagy tanulsága, hogy a vezetők maguktól nem képesek élvezetessé tenni a munkát, a munkahelyet. A magas fizetés, bónusz nem motiváló, amikor a munka élvezetéről van szó. Az igazi motiválás csakis a beosztottaikkal együtt, a velük való alázatos és szeretetteljes (!) kapcsolatban sikerülhet.

A másik könyv egy fiatal vállalkozó alkotása, a 4 órás munkahét. Tipikus sikerkönyv, ám mégis, nagyon újszerű ahogyan a témához közelít. Forradalmárként hirdeti: nem kell halálra dolgoznod magad, életed végéig gürcölnöd, hanem jó munkaszervezéssel, megfelelő partnerekkel és beosztottakkal már most élvezheted a munkád gyümölcseit, a szabadságot stb. Bemutatja a hatékony munka elemeit, azt, hogy a lustaságnak vélt kevés munka hogyan lehet sikert hozó. Vállalkozásra és szárnyaló gondolkodásra buzdít, hogy merjünk azok lenni akik vagyunk, nem pedig a munka által megkötözött munkás elemek.

Két különböző látásmód, ami mégis ugyanazt üzeni: merj váltani, változtatni, az érzéseidet megélni, s a munkát ennek alárendelni!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése